Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
Matica umirovljenika podržava zamrzavanje drugog mirovinskog stupa

Matica umirovljenika podržava zamrzavanje drugog mirovinskog stupa

umirovljenici

Foto: HINA

Matica umirovljenika Hrvatske, najveća udruga civilnog društva koja okuplja 279 tisuća članova, podržava prijedlog ekonomskog stručnjaka i saborskoga zastupnika Mosta Ivana Lovrinovića da se zamrzne ili ukine uplata doprinosa u drugi stup obvezne kapitalizirane štednje i ta sredstva vrate u prvi stup generacijske solidarnosti iz kojeg svi sadašnji umirovljenici primaju mirovinu.

– Čak je četvrtina sredstava iz sigurnog sustava generacijske solidarnosti prebačena u nesigurnu individualnu kapitaliziranu štednju, u privatne bankarske fondove kojima je interes – profit i zarada bez socijalne osjetljivosti. Ukupno se godišnje time akumulira preko pet milijardi kuna u privatne bankarske fondove, a ta sredstva, koja nedostaju za isplatu mirovina, nadoknađuju se iz državnog proračuna – priopćeno je danas iz MUH-a.
– Hrvatski mirovinski sustav bi trebao biti u skladu sa socijalnim modelom, koji je najčešći u Europi, a to znači da se sastoji od javnog socijalno osjetljivog mirovinskog osiguranja s dodatnom mogućnošću dobrovoljne štednje za mirovinu. U takvom modelu nema mjesta za drugi stup obvezne kapitalizirane štednje kojeg su neke zemlje ukinule, a većina ga nije ni uvodila – ističe MUH.
Matica  upozorava da je prosječna mirovina u Republici Hrvatskoj trenutno 2.239 kuna i da je to je svega 39 posto u odnosu na prosječnu plaću. Time je Hrvatska na samom dnu u Europi, a umirovljenici su pali u siromaštvo koje je zabrinjavajuće. Stoga će Matica podržati  reforme, ali one koje će osigurati redovito i pravedno usklađivanje mirovina s rastom plaća, troškovima života i rastom BDP-a te uključiti mjere za smanjenje prevelike razlike između prosječne mirovine i prosječne plaće, stoji u priopćenju Matice umirovljenika Hrvatske.

Ekonomisti i pravnici protiv

U otvorenom pismu dvanaest uglednih ekonomskih i pravnih stručnjaka usprotivilo se ideji zamrzavanja uplata u drugi mirovinski stup i njihovo preusmjeravanje u državni proračun, koju je iznio član Mosta prof. Ivan Lovrinović, jer ocjenjuju da ti to bila kratkoročna mjera koja bi samo prividno stabilizirala državni proračun ali ne bi dovela do stvarnog i trajnog snižavanja deficita.
– Zaustavljanje uplata u drugi stup i usmjeravanje toga novca u proračun je kratkoročna knjigovodstvena operacija koja bi samo prividno stabilizirala proračun. Takva bi operacija, međutim, stvorila nove obveze za proračun u budućnosti – obveze koje se odnose na isplatu većih mirovina iz državnog proračuna svim budućim umirovljenicima. Ovakav rezultat je upravo suprotan onome što je potrebno za trajno stabiliziranje proračuna i snižavanje javnog duga, a to je trajno smanjivanje rashodnih pritisaka na proračun – navode potpisnici otvorenog pisma.
Pismo su potpisali  Martina Dalić, Sandra Švaljek, Maja Vehovec, Željko Potočnjak, Vuk Vuković, Predrag Bejaković, Andrea Mervar, Nevenka Čučković, Maruška Vizek, Marina Kesner Škreb, Velimir Šonje i Ivana Vukorepa.
– Predlaganje ovakvih ideja je istovremeno i stvaranje privida da potreba za reformama javnog sektora baš i nije tako urgentna jer postoji rješenje koje će bezbolno i bez velikih napora ukloniti deficit i dug s dnevnog reda. Rješenje kojeg se začudo do sada nitko nije sjetio! Međutim, takvo ‘čarobno’ rješenje ne postoji, već se ovdje samo radi o prebacivanju problema u ne tako daleku budućnost, a koji će tada zbog nepovoljne demagrafske slike biti još teži i još veći. Hrvatskoj trebaju iskrene reforme, a ne zamagljivanje stvarnosti knjigovodstvenim operacijama – ističe se u pismu.
Ekonomisti i pravnici napominju kako zamrzavanje uplata u drugi stup može voditi daljnjem poskupljenju cijene rada jer će nužno dovesti do potrebe za povećanjem doprinosa za mirovinsko osiguranje, što će značiti povećanje poreznog pritiska na mlade generacije koje zbog toga ne mogu ostvariti pravo na rad i roditeljstvo te su u krajnjem slučaju prisiljene na iseljenje.
Potpisnici pisma drže da se drugi mirovinski stup može unaprijediti u pogledu smanjenja njegovih troškova i poboljšanja odnosa strukture ulaganja i rizika ali takva se unapređenja moraju postići bez narušavanja temeljne koncepcije mirovinske reforme, jedne od rijetkih velikih reformi koje je Hrvatska uspjela provesti u posljednjih 15 godina.
Je li napuštanje i onih rijetkih reformi koje su u kakvom takvom obliku uspjele preživjeti do danas u stvari taj ‘reformski’ put za bogatiju i uspješniju Hrvatsku o kojem se na političko – retoričkoj razini tako često i rado govori? Odgovor na ovo pitanje moraju napokon, jasno i nedvosmisleno, dati politički prvaci Mosta i HDZ-a, gospodin Petrov i gospodin Karamarko. Ali, isto tako odgovor mora dati i gospodin Orešković, čijoj se Vladi ovakvi prijedlozi stavljaju u zadatak”- navodi se u otvorenom pismu dvanaest ekonomskih i pravnih stručnjaka.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI