Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Manjinski zastupnici započeli razgovor s HDZ-om: Sedam uvjeta za suradnju

Manjinski zastupnici započeli razgovor s HDZ-om:
Sedam uvjeta za suradnju

Milorad Pupovac (Foto H. Pavić) (2)Predstavnici manjinskih zastupnika, kako je to potvrdio SDSS-ov sabornik i čelnik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac,  sastali su se s predsjednikom HDZ-a i liderom Domoljubne koalicije, Tomislavom Karamarkom. Razgovoru nisu bili prisutni ni Most-ov Božo Petrov ni mandatar Vlade Tihomir Orešković. Glavna tema razgovora je bila razina prava nacionalnih manjina koja se, kako je kazao Pupovac, ne bi smjela smanjivati, a bilo je riječi i o ustrojavanju Vlade.

Pupovac se nada da će u nastavku razgovora „manjinaca“ i HDZ-a , naći načina za ostvarivanje suradnje, no nije izrijekom kazao hoće li šest zastupnika nacionalnih manjina koji su dali svoju podršku Zoranu Milanoviću kao nesuđenom mandataru, naposljetku ipak podržati buduću HDZ-ovu vladu.

” Kao zastupnici nacionalnih manjina, nas šest imamo, usuglašena zajednička stajališta iskazana u sedam točaka, koja se uglavnom tiču toga da se manjinska prava ne mijenjaju, ne smanjuju, ne ograničavaju, nego da se unapređuju. Čuli smo stav da se neće smanjivati, nego da će se samo unapređivati. To je bila osnova za razgovor, a sve dalje konkretne elemente za razgovor, to je još pred nama”, komentirao je Pupovac prvi razgovor „manjinaca“ s Karamarkom.
Inače, upitan za komentar izjave mandatara Tihomira Oreškovića kako još nije vrijeme za ćirilične ploče u Vukovaru, jer su rane još svježe, Pupovac je naglasio razliku između onih koji misle da ćirilica nije dobrodošla u Hrvatsku i Vukovar i onih koji smatraju da treba još malo vremena za to.- Prema tome, s prvima ne možemo surađivati, a s drugima možemo i surađivat ćemo, i naći načina da to vrijeme ne traje predugo- kazao je Pupovac.
Komentirao je i svoju buduću poziciju u Saboru, te jasno dao do znanja da će Furio Radin imati podršku manjinskih zastupnika da i dalje obnaša dužnost predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava, a s kojom se spekuliralo kao budućom funkcijom Milorada Pupovca. No, ima odbora u Saboru, ima poslova, pa će biti i nešto za njega, odgovorio je predsjednik SNV-a. Šest „manjinskih“ zastupnika, kako su kazali, mogli bi biti značajan doprinos stabilnosti Vlade, no nema bezuvjetne potpore, poručuju.
Na tradicionalnom domjenku kojega je u srijedu organiziralo Srpsko narodno vijeće u povodu pravoslavnog Božića u Novinarskom domu, gdje se okupila hrvatska politička elita, nije bilo Tomislava Karamarka kojega je međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač ispričao obvezama oko formiranja Vlade. Za razliku od šefa HDZ-a, na domjenak je došao mandatar Tihomir Orešković i pri tradicionalnom lomljenju česnice dobio novčić te poručio kako to nije samo njegova sreća nego sreća za cijelu državu .

“Neka nam je svima sretna i uspješna 2016. godina. Evo vidite da sam dobio novčić. Uvjeren sam da ovo nije samo moja sreća, nego i da je sreća i za cijelu državu. Tu mogu reći da sam, evo, ponosan. Hvala. Evo malo sreće je uvijek dobro došlo, ali na kraju će biti rad i teški rad koji će nas gurnuti naprijed i ja sam uvjeren da će biti sjajna godina za sve nas, ali samo kroz rad i zajednički rad”, ocijenio je mandatar.
Pravoslavnim vjernicima Božić je čestitala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te premijer Zoran Milanović koji je podsjetio sve one koji to zaboravljaju da upravo različitosti obogaćuju svako društvo, i pozvao na uvažavanje i poštivanje prava svih građana u Hrvatskoj kako bi izgradili otvoreno i napredno društvo neophodno za prosperitet Hrvatske.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI