Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
POLITIKA
Mandatar Tim Orešković predstavio svoj tim – ‘Tim’s team’ (sastav nove Vlade RH)

Mandatar Tim Orešković predstavio svoj tim – ‘Tim’s team’ (sastav nove Vlade RH)

Tihomir Orešković/Foto:HINA/Damir Senčar

Mandatar Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak na novinskoj konferenciji popis ministara koje će u petak Hrvatskom saboru predložiti za novu Vladu.

Orešković je kazao kako je u posljednjih 10 do 15 dana imao više od 60 sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa, akademske zajednice i iz javnog sektora te da je na kraju izabran ‘Tim’s team’, vrlo kvalitetan tim, koji je nazvao “zdravim miksom mladih i novih ljudi, koji će vrlo pozitivno zajedno surađivati”.
Kazao je i kako je s predloženim ministrima jutros održao sastanak koji je bio “vrlo pozitivan i pun energije i ovaj je tim spreman raditi” te da su svi koji su ušli u ovaj proces “spremni za svaki izazov ispred nas”.
Novinarima je prije obraćanja mandatara Oreškovića podijeljen popis predloženih ministara, na kojem nije naveden ministar unutarnjih poslova, a neslužbeno se doznaje da je to  Vlaho Orepić, prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama i aktivist.
Prema tom popisu, prvi potpredsjednik Vlade biti će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, dok će čelni čovjek MOST-a Božo Petrov biti potpredsjednik Vlade.
Za ministra financija odabran je Zdravko Marić, menadžer iz Agrokora, a ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.
Za ministra gospodarstva predlaže se Tomislav Panenić, načelnik općine Tompojevac, obrane Josip Buljević, savjetnik predsjednice Republike, pravosuđa Ante Šprlje, sudac iz Metkovića, a uprave Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta Zagreb.
Ministarstvo poduzetništva i obrta trebao bi preuzeti Darko Horvat, predsjednik međimurskog HDZ-a, rada i mirovinskog sustava Nada Šikić, predsjednica HDZ-ovog Odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukrure Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog i član Predsjedništva HDZ-a.
Za ministra poljoprivrede predložen je Davor Romić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, turizma Anton Kliman, poduzetnik i dopredsjednik istarskog HDZ-a, zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, načelnik općine Nerežišća, a branitelja Mijo Crnoja, umirovljeni pukovnik.
Ministrom zdravlja trebao bi postati Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice, znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, s Filozofskog fakulteta u Rijeci, kulture Zlatko Hasanbegović s Instituta Ivo Pilar,  regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, župan Virovitičko-podravske županije, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić, bivša ravnateljica  Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Goran Pauk u zadnji čas ispao iz sastava nove Vlade

– Apsolutno nisam razočaran nego sam, dapače, počašćen što sam bio ‘u igri’ i to sam kazao mandataru Oreškoviću i predsjedniku Tomislavu Karamarku jutros na sastanku. Ja sam sportaš i ovo doživljavam kao jednu od utakmica. Sad smo dokazali i da Tihomir Orešković ima zadnju riječ, njegovi su kriteriji njegovi, izabrao je drugog kandidata i najvažnije je da idemo dalje, da se napokon država počne izvlačiti iz teške situacije u koju je došla’  – izjavio je jutros medijima nesuđeni ministar turizma Goran Pauk.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI