Neovisni novinarski portal
18.9.2020.
UKRATKO
Liječnici bez granica optužuju Europu za izbjegličku krizu

Liječnici bez granica optužuju Europu za izbjegličku krizu

liječnici bez granica

Europa pogoršala izbjegličku krizu/Foto: Facebook/MSF

Europa je uvelike pogoršala izbjegličku krizu u 2015. godini propustivši, nažalost, preuzeti odgovornost za egzodus koji je više od milijun osoba bacilo na ulice, optužuju Liječnici bez granica u izvješću objavljenom u utorak.

– Sjetit ćemo se 2015. kao godine u kojoj je Europa nažalost propustila preuzeti odgovornost i uzvratiti na hitne potrebe za pomoć i u zaštiti više od milijun muškaraca, žena i djece – ocjenjuje ta nevladina organizacija.
Izvješće je vrlo kritično spram Europe koja je “uvelike pogoršala” izbjegličku krizu, kao i zdravlje i dobrobit svih tih osoba u bijegu.
Podsjećajući da je gotovo 3 800 osoba smrtno stradalo u pokušaju prijelaza Sredozemnog mora prošle godine, Liječnici bez granica osuđuju europsko odbijanje da predloži “legalne i sigurne alternative pogibeljnoj morskoj plovidbi”. Njome je više od milijun ljudi završilo u rukama krijumčara te na prenapučenim brodovima.
U svom izvješću  kritiziraju  i uvjete prihvata, posebice u Grčkoj gdje su vlasti “propustile organizirati humani i odgovarajući sustav prijema”, posebice pri registraciji migranata.
Liječnici bez granica zgroženi su “jednostranim i neodgovornim odlukama zatvaranja granica u Europi i nedostatkom suradnje između zemalja članica koje su se poigrale zdravljem i dostojanstvom” migranata otvarajući te zatvarajući svoje granice na “opasno nepredvidljiv način”.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI