Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
POLITIKA
Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Klarin prognozira kratak vijek ‘vlade fikusa Oreškovića’

Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)
Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

Ivan Klarin na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu SDP-a u Šibeniku (Foto: Tris/H. Pavić)

U trenutku pregovora o sastavljanju vlasti saborski zastupnik i predsjednik šibensko-kninske Županijske organizacije SDP-a Ivan Klarin prognozirao je kratak vijek nove vlade koalicije koju je nazvao ‘koalicija HDZ-Most-Orešković ili ne zna se tko pije tko plaća’.

– Trenutno je takva situacija u Hrvatskoj, tj na našoj političkoj sceni, koja nije zapamćena u modernoj hrvatskoj demokraciji. Nikada do sada, ni u polupredsjedničkom sustavu koji smo imali do 2001. ni u parlamentarnom koji imamo danas, nije se događalo da je mandatar isključivo fikus u biranju ljudi koje će predložiti Hrvatskom saboru. Dakle, to što taj čovjek ne sudjeluje u razgovorima oko imena ministara, nego ga se o njima naknadno informira, je zapravo jedna situacija koja u demokratskim procesima i sustavima do sada nije zabilježena. Taj mandatar će predložiti svoje ministre Saboru, on će ih osobno predložiti i on će za njih odgovarati, a vidimo da te ljude nameće netko drugi – rekao je Klarin na konferenciji za novinare u Šibeniku.

Mostu je zamjerio što pod pritiskom HDZ-a gazi sva svoja predizborna obećanja o reformama, te je ustvrdio da je ujedinjenje nezavisnih lista od početka proizvod  HDZ-a. – Glavna njihova reforma od koje sad odustaju, a da je tako vidimo vidimo iz izjava niza koalicijskih partnera, je smanjenje, racionalizacija lokalne i regionalne samouprave. Odustat će od smanjenja broja i spajanja općina, gradova i županija, od reforme na kojoj su dobili velik broj glasova birača. Naravno, možemo postaviti pitanje zašto je to tako? Pa zato što to ne odgovara HDZ-u kao njihovoj big mami. Njihovoj velikoj majci ne odgovara situacija u kojoj  sve te političke uhljebe koje imaju po županijama onda moraju ponovno negdje smjestiti, a mjesta je sve manje i manje – rekao je Klarin.

‘Most i Orešković su mali od kužine’

Sjetio se i obećanja o smanjenju broja ministarstva, te istaknuo kako će i ono najvjerojatnije biti pogaženo, s obzirom da Karamarko najavljuje jedno novo ministarstvo i četiri nova potpredsjednička mjesta.

– Ako imamo jedno novo ministarstvo i četiri nova potpredsjednika, onda više neće biti 20 ministarstava, nego 25, a vrlo jednostavnom matematičkom računicom se dolazi do toga da  je 25 više od 20.  Isto tako, glavni koalicijski partner HDZ-a, HSS i njegov predsjednik Branko Hrg, govori da su najave Mosta o smanjenju plaća saborskim zastupnicima jedan običan populizam, kao i da je smanjenje broja gradova i općina jedna ishitrena odluka. Sve to stvara jednu ogromnu konfuziju, a govori o nevjerodostojnosti, pogotovo Mosta, s obzirom da oni odustaju od svega što ne odgovara HDZ-u. Mi u Dalmaciji za tako nešto imamo izraz da si mali od kužine, a u Hrvatskoj, u političkom sustavu ove zemlje, i Most i mandatar Orešković su mali od kužine HDZ-a – rekao je Klarin.
Rekao je i da ne prognozira dugotrajan vijek vlade fikusa Oreškovića. – Već mjesecima poteze vuče Tomislav Karamarko, tako da se već danas, prije formiranja vlade, vidi kompletna nestabilnost sustava dogovora i to u trenutku kad bi oni trebali biti najkompaktniji. Ne znam što će biti, s obzirom na vrlo tanku saborsku većinu koju imaju, što će se događati s obzirom na podjelu plijena, na povećanje broja potpredsjedničkih mjesta i ministarstava, kada i ako vlada bude izabrana u parlamentu, što će se događati poslije kada na dnevni red dođe proračun ili neki malo teži, kompleksniji zakoni. Kažem, ako se formira, jer za sada stvari ne idu dobrom smjeru – rekao je Klarin.
Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da ga ne čudi podrška Županijske organizacije HDZ-a Josipi Rimac za ulazak u vladu, ali da mu je drago da je Tomislav Karamarko napokon spoznao da mu se bolje distancirati i eliminirati Josipu Rimac. – Ne veselim se ničijoj nesreći, jer smatram da je to za nju nesreća, s obzirom da je imala ogromne ambicije, ali imam osobnu satisfakciju jer su se potvrdile one riječi koje sam nebrojeno puta o Josipi Rimac rekao za ovom govornicom. A što se tiče Božidara Kalmete, sama priča da se taj čovjek pojavljuje bilo gdje mi je apsolutno nevjerojatna, s obzirom na količinu optužbi iz DORH-a i Uskoka, pogotovo na težinu kaznenih djela – rekao je Klarin.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI