Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
IZDVOJENO / KRONIKA 112
Ilustracija (foto Hina)

Kineska ‘nulta stopa tolerancije prema korupciji’:
Doministru zbog mita 15 godina, a drugome – doživotni zatvor

Ilustracija (foto Hina)
Ilustracija (foto Hina)

Ilustracija (foto Hina)

U Kini, kao i u Hrvatskoj, također ‘dopuštaju da institucije odrade svoj posao’. O tome kako tamo prasvosudne institucije rade svoj posao u kažnjavanju korupcije među visokim državnim dužnosnicima govori jutrošnja vijest kako je bivši zamjenik ministra za javnu sigurnost Li Dongsheng osuđen  na kaznu od 15 godina zatvora zbog korupcije, objavila je jutros kineska televizija, a prenijela HINA.

Li (61), osuđen je u sjeveroistočnom gradu Tianjinu za primanje mita u vrijednosti od 3,5 milijuna dolara te za zloporabu vlasti dok je obnašao vlast između 1996. i 2013. godine, prenijela je novinska agencija Xinhua u listopadu kada je počelo suđenje. Ovdje radi o iznosu koji je puno manji od onih za koje se sumnjiči više nekadašnjih visokih dužnosnika u nekim drugim državama,  primjerice u Hrvatskoj, no Kinezi na nešto drukčiji način njeguju tzv. ‘nultu stopu tolerancije prema korupciji’.
Kako se tvrdi, Li je bio dio skupine visokih dužnosnika kineskog režima među kojima je predsjednik Xi Jinpgin počeo čistku u sklopu protukorucpijske kampanje, te je povezan sa svrgnutim kineskim ‘carem’ sigurnosti, Zhoum Yongkangom koji je u lipnju osuđen – na doživotni zatvor (!), javlja Reuters.
Suđenje očekuje i Ling Jihua, bivšeg savjetnika predsjednika, protiv kojega je istraga pokrenuta u prosincu 2014. i sudit će mu se za primanje mita i zloporabu.
Možda na kineskom ‘nulta stopa’ znači nešto drugo.
Ilustracija (foto Hina)

Ilustracija (foto Hina)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI