Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Dogradonačelnik

Kalama, skalama i butama – na struju

Dogradonačelnik
Dogradonačelnik

Dogradonačelnik Danijel Mileta, direktor Gradskog parkinga Goran Bulat i gradonačelnik dr. Željko Burić kraj prvog šibenskog električnog automobila (Foto: Tris/H. Pavić)

Šibenčani, stanari starog dijela grada i oni koji se tu bave nekom djelatnošću, sljedeća dva mjeseca će se povijesnom jezgrom grada besplatno voziti u dva električna automobila.

Kao djelić projekta ‘Intermodal’ Europske komisije u Šibeniku je u ponedjeljak predstavljen pilot projekt prijevoza vozilima na električni pogon u povijesnoj jezgri grada, namijenjen građanima i poduzetnicima koji žive i rade u središtu Šibenika, a cilj je testiranje potreba za prijevozom u pješačkoj zoni. Rezultati pilot projekta bit će ugrađeni u projektnu dokumentaciju za rješavanje ukupnog prometa, kako pješačkog i automobilskog, tako i brodskog i autobusnog na području  cijelog grada.
– Ova je priča vezana uz naš koncept razvoja povijesne gradske jezgre, jer nju vidimo kao veliki razvojni potencijal, osobito u turističkom smislu. Riječ je o modelu koji poštuje okoliš, štedi energiju i neće ometati san stanovnika središta grada, jer su vozila bešumna – rekao je gradonačelnik Željko Burić prilikom predstavljanja.

Pilot projekt će trajati do 18. ožujka, koštat će 20.000 eura, a usluga prijevoza u tom će razdoblju za sve korisnike biti besplatna. Građani, obrtnici i poduzetnici koji žele koristiti usluge besplatnog prijevoza u središtu Šibenika mogu se radi dogovora i utvrđivanja termina prijevoza javiti na broj 091 120 1026. Projekt provodi gradska tvrtka Gradski parking, a u njega su uključena dva električna vozila: Volkswagen UP i GOUPIL, malo radno vozilo nosivosti do 600 kilograma. Gradonačelnik i njegovi suradnici ističu kako su oba vozila iznimno praktična zbog štedljivosti, bešumnog rada, nulte emisije ispušnih plinova, veličine i manevarskih sposobnosti.

Projekt INTERMODAL (INTERmodality MOdel for the Development of the Adriatic Littoral zone) sufinancira Europska komisija u okviru programa IPA Jadranske prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost projekta je 2.000.000,01 eura. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 200.000 €, od čega EU sufinancira 170.000 € (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju Splitsko – dalmatinska županija i agencija Dunea (Dubrovačko – neretvanska županija) kao partneri iz Hrvatske. Talijanski partneri na projektu su regija Marche, regija Apulia, regija Emilia Romagnia, grad Ancona, grad Jesi i tvrtka Conerobus iz Ancone. Albaniju predstavlja Ministarstvo javnih radova i prijevoza i grad Vlora.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i prtljažnik UP-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i prtljažnik UP-a (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI