Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Jambo: Most je ‘molitvena sekta’, Petrov i Grmoja ‘obični bleferi’, a Metković ‘pogranična kasaba’

Jambo:
Most je ‘molitvena sekta’, Petrov i Grmoja ‘obični bleferi’, a Metković ‘pogranična kasaba’

Izjave tokom sjednice Predsjedništva HSS-a. Na fotografiji Stipe Gabrić Jambo. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Stipe Gabrić Jambo, bivši gradonačelnik Metkovića i predsjednik Županijske organizacije HSS-a Dubrovačko-neretvanske županije u subotu se u stanci sjednice Predsjedništva HSS-a pred novinarima obrušio na čelnika i glasnogovornika Mosta nezavisnih lista Božu Petrova i Nikolu Grmoju te ih nazvao “običnim bleferima”, Most “molitvenom sektom”, a Metković “pograničnom kasabom”.

Stipu Gabrića Jamba je na funkciji gradonačelnika Metkovića nakon 16 godina zamijenio Božo Petrov. U lipnju 2015. Uskok je podignuo optužnicu kojom ga tereti za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti te protuzakonito posredovanja za vrijeme dok je bio gradonačelnik Metkovića, a optužena su i dvojica pročelnika. Materijalna šteta za Metković iznosi više od 600.000 kuna.

‘U Metkoviću nije pomakao šalicu kave’

Nakon što je u subotu u stanci sjednice Predsjedništva HSS-a pred novinare izašao predsjednik stranke Branko Hrg, nakon toga je na druga vrata izašao Gabrić Jambo i pred kamerama se žestoko obrušio na Petrova ustvrdivši da je “prevario građane grada Metkovića”. “I on je jedan obični blefer, on i Grmoja. Samo mi smo u Metkoviću to brzo pročitali i dobio je svega 700 glasova od 9.000. Znači u Metkoviću su ga ljudi pročitali. U Metkoviću nije pomakao šalicu od kave dva milimetra u ove dvije i pol godine”, izjavio je.
Za svoj je grad rekao da je jedna pogranična kasaba, a za Most da je molitvena sekta.
“Metković je jedna pogranična kasaba, nijedan projekt nije donio, raskinuo je ugovor sa svjetskom bankom koji bi u Metkoviću riješio pitanje budućnosti u sljedećih 300 godina, pročiščavaća i glavnih kanalizacijskih kolektora. On je to raskinuo iz samo njemu znanih razloga”, rekao je.
Stipo Gabrić Jambo je u napadu na Petrova izjavio da “sada ucjenjuje već dva mjeseca cijelu Hrvatsku”, te da će “na prvoj krivini iskočiti iz vlaka i vjerojatno ćemo imati za šest mjeseci nove izbore”.

‘Petrov ucijenjuje cijelu Hrvatsku’

“On sada ucjenjuje već dva mjeseca cijelu Hrvatsku, od tih silnih reformi, od te sekte Most, jer to je jedna molitvena sekta, znate koje su ostale reforme, šest ministarstava i na prvoj krivini će on iskočiti iz vlaka i vjerojatno ćemo imati za šest mjeseci nove izbore. To je ekipa koja u životu ništa nije radila, vidite ovih mojih 10 prstiju, ja obrađujem 300 hektara i magistar sam agronomije, možda sam ja jedini seljak u HSS-u. Ja stvaram novu vrijednost svake godine, a mi uvozimo goleme količine hrane. Naša jedina šansa, ove napaćene države, je poljoprivreda, jer tu možemo proizvoditi’, poručio je Jambo.
Na pitanje novinara je li razočaran što je njegova stranka – HSS u koaliciji s Mostom, rekao je da je on “zapravo sretan”.
“Ja sam sretan jer nisam odgovoran, netko drugi će biti odgovoran. Ali danas je najvažnije pitanje turizma. Ne daj Bože da nam se dogodi ono što se dogodilo turizmu, mi ćemo biti gladni kao država. Mi nismo u stanju proizvesti dovoljno hrane za četiri i pol milijuna ljudi. Ja kao agronom smatram da mi možemo proizvesti pet milijardi eura hrane za izvoz”, kaže Jambo.

‘U Domoljubnoj koaliciji su foteljaši’

“Ja vam to ne znam, niti je to mene briga. Stranka, netko odgovoran postoji, ja sam jedan obični mali član. Mene je Karamarko dignuo s liste, a od stranke nisam dobio objašnjenje za to, to vam je valjda dovoljno”, odgovorio je na pitanje je li upozorio čelnike stranke na sve to prije nego su dogovorili koaliciju s Božom Petrovom.
Ustvrdio je kako su u Domoljubnoj koaliciji “foteljaši”, te da “mi svi trebamo zasukati rukave i uhvatiti se posla”.
Nakon vijesti o suspenziji u HSS-u Stipe Gabrić Jambo izjavio da će se žaliti na tu odluku jer mu je neprihjatljivo da u 21. stoljeću, u demokratskoj i slobodnoj državi nema pravo glasa.
Gabrić smatra da se nije ogriješio ni o jedan članak Statuta stranke te da nije znao da prema statutu nitko osim predsjednika HSS-a nema pravo javnog istupanja.
“Vidio sam čak i video snimku. Gospodin Gabrić mi je izgledao jako uznemiren, uzjapuren tako da je očita kod njega velika nervoza. Pretpostavljam zbog čega, jer mislim da će s ovim što Most namjerava napraviti i što će se događati konačno odgovarati oni koji su se na bilo koji način ogriješili o državni ili o gradske i općinske proračune”, rekao je Grmoja Hini upitan kako komentira Jambovo obrušavanje na njega i čelnika Mosta Božu Petrova.
Grmoja je ustvrdio kako je sve ono što je iznio Stipo Gabrić Jambo na račun Bože Petrova “potpuno netočno”.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI