Neovisni novinarski portal
23.10.2020.
UKRATKO
Imunološki pregovara o nabavci sirovine za pripravke od indijske konoplje

Imunološki pregovara o nabavci sirovine za pripravke od indijske konoplje

P-FAH-Hb074352

Imunološki zavod počeo je pregovore o uvozu sirovine za proizvodnju pripravaka na bazi konoplje s jednom kanadskom tvrtkom, pa ako budu zadovoljeni svi uvjeti propisani Pravilnikom o uporabi indijske konoplje u medicinske svrhe , ona bi u hrvatske ljekarne mogla stići krajem veljače ili početkom ožujka, doznaje se u srijedu od ravnateljice Imunološkog zavoda Nevenke Kovač.

U tijeku su pregovori o elementima ugovora koji se odnose na cijenu, isporuku i druge važne stavke, budući da se radi o strogo reguliranoj sirovini. Pregovori idu u dobrom smjeru pa Kovač očekuje postizanje dogovora i potpisivanje sporazuma.

– Riječ je o vrlo ozbiljnom proizvođaču, koji ima urednu dokumentaciju i registriranu proizvodnju u svojoj zemlji i zadovoljava sve zahtjeve u vezi sastava i kvalitete supstance. No, da bi došlo do potpisivanja ugovora, proizvođač mora zadovoljiiti sve parametre koje propisuje hrvatski Pravilnik, koji se odnose na oblike i potrebnu koncentraciju aktivne supstance THC-a za proizvodnju pripravaka – rekla je Nevenka Kovač.

Također je dodala  kako je kanadski partner zainteresiran i za financiranje kliničkih ispitivanja primjene pripravaka na bazi THC-a kod pacijenata u hrvatskim bolnicama u koordinaciji s njihovim istraživačkim centrom.

Ako pregovori završe tijekom siječnja, potrebno je još oko mjesec dana za pribavljanje potrebnih izvoznih i uvoznih dozvola, a Hrvatska bi u tom slučaju bila prvi europski partner toj kanadskoj tvrtki, napominje Kovač.

Prema Pravilniku o uporabi indijske konoplje u medicinske svrhe, koji je Ministarstvo zdravlja donijelo prije tri mjeseca, preparate na bazi medicinskog kanabisa mogu koristiti pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a za ublažavanje tegoba bolesti, a lijekove propisuju liječnici obiteljske medicine na temelju preporukama specijalista.

U ljekarnama se zasad, kako kaže predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan, mogu dobiti gotovi lijekovi koji sadrže medicinsku marihuanu, no za izradu magistralnih i galenskih preparata osim potrebne sirovine nužne su i smjernice koje bi trebala izraditi stručna medicinska društva.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI