Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO
Hrvatska među manje korumpiranim državama

Hrvatska među manje korumpiranim državama

Transparency International predstavio Indeks percepcije korupcije

Transparency International predstavio Indeks percepcije korupcije 2015/Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na ljestvici od 168 zemalja prema indeksu percepcije korupcije, koji je u srijedu objavio Transparency International, Hrvatska je na 50. mjestu s 51 bodom i više se ne nalazi među korumpiranim državama svijeta.

Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Davorka Budimir kazala je da se Hrvatska u istraživanju za 2015. pomaknula za tri boda i prešla granicu od 50 bodova što ju je svrstalo u manje korumpirane države.
– Pomaci u borbi protiv korupcije konačno se vide i u Hrvatskoj – kazala je Budimir na predstavljanju rezultata posljednjeg istraživanja pred predstavnicima mnogih tijela državne vlasti, veleposlanstava stranih država te institucija i udruga za borbu protiv korupcije.
Istaknula je da je za borbu protiv korupcije, koja omogućava da se nezakonitosti namjerno prikrivaju, ključno osigurati nesmetan rad neovisnih tijela javne vlasti, ali i poticati aktivizam građana, osloboditi ih straha da prijavljuju korupciju i sve koruptivne radnje.
Kao najvažnije institucije u borbi protiv korupcije, uz DORH i Uskok, Budimir je istaknula i pravosudni sustav koji treba osigurati kratke, pravične, poštene i pravovremene postupke.

Na političarima najveća odgovornost

– Korupcija izravno ugrožava ljudska prava građana i njihovu jednakost pri ostvarivanju vlastitih interesa, razara moral i strukturu društva te sprječava razvoj slobodnog poduzetništva. Korupcija prodire u sve segmente društva pa zato predstavlja najveću ugrozu gospodarskog, društvenog i političkog razvoja te prospreriteta Republike Hrvatske – ustvrdila je Budimir.
Dodala je i da se u javnosti ne smije steći dojam da se borba protiv korupcije svodi na političke obračune.
– Izjave o nultoj toleranciji na korupciju treba pretvoriti u djelovanje svih političkih aktera bez obzira jesu li na vlasti ili u oporbi, jer na političarima je najveća odgovornost u zaštiti hrvatskih građana – zaključila je Budimir.
Prema Indeksu percepcije korupcije, najutjecajnijem pokazatelju korupcije u svijetu, najmanje korumpirane države u 2015. su Danska s 91 bodom, Finska s 90 bodova, Švedska s 89, Novi Zeland s 88 te Nizozemska i Norveška s 87 bodova. Najkorumpiranije države su Sjeverna Koreja i Somalija sa samo 8 bodova.
U Europskoj uniji prosječna vrijednost indeksa je 67 bodova, što znači da se Hrvatska nalazi daleko ispod tog prosjeka, ali se nalazi iznad svjetskog prosjeka koji iznosi 43 boda. Od država Europske unije u 2015. godini prema Indeksu percepcije korupcije najviše su napredovale Češka za pet bodova, Nizozemska i Austrija za četiri boda, Luksemburg, Litva, Hrvatska i Rumunjska za tri boda. Najveći pad imale su Mađarska za tri boda te Bugarska, Cipar i Španjolska za dva boda, ističu u TIH-u.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI