Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
Voditelj Marko Jurič sa svojim gostima publicistom Damirom Borovčakom i povjesničarem Josipom Jurjevićem u emisiji 'Markov trg' televizije Z1 (Printscreen YouTube)

Govor mržnje na televiziji Z1:
‘Tanka je granica između verbalnog i stvarnog nasilja’

Voditelj Marko Jurič sa svojim gostima publicistom Damirom Borovčakom i povjesničarem Josipom Jurjevićem u emisiji 'Markov trg' televizije Z1 (Printscreen YouTube)
Voditelj Marko Jurič sa svojim gostima publicistom Damirom Borovčakom i povjesničarem Josipom Jurjevićem u emisiji 'Markov trg' televizije Z1 (Printscreen YouTube)

Voditelj Marko Jurič sa svojim gostima publicistom Damirom Borovčakom i povjesničarem Josipom Jurjevićem u emisiji ‘Markov trg’ televizije Z1 (Printscreen YouTube)

Pozive sa Z1 televizije da bi ‘Cvjetni trg trebalo bi obilježiti tablama ‘Pazi oštar četnik u blizini’!’, osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) odlučno osuđuje svaki govor mržnje, pogotovo kada takav govor dolazi iz medija. Takav je slučaj govora mržnje viđen u televizijskoj emisiji “Markov trg” Marka Juriča, prikazanoj na  lokalnoj zagrebačkoj televiziji Z1 – stoji u priopćenju HND-a.

Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim riječima, i u Australiji, već je drugi puta poručio svojim sugrađanima sljedeće: “Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini”.

‘Televizija nije videoigrica ni gostionica’

– Smatramo kako je u ovom slučaju riječ o eklatantnom govoru mržnje i opasnoj provokaciji koja može imati posljedice po sigurnost građana Zagreba i svih njegovih posjetitelja, bez obzira na njihovo nacionalno podrijetlo i vjersku opredijeljenost. Ovdje nije riječ o novinarskom radu, nije čak riječ ni o šali, već o kranje neodgovornom i zabrinjavajućem javnom istupu.
Smatramo da bi svi medijski akteri u svakom trenutku morali imati na umu kako je tanka granica između verbalnog i stvarnog nasilja, i da širenje netolerancije, nacionalne i svake druge isključivosti u javnom prostoru, koje u manjoj ili većoj mjeri godinama u njemu egzistiraju, nisu nikakve video igrice niti rasprave u gostionicama.
HND stoga ponovno poziva novinare i sve odgovorne u medijima, javnima i komercijalnima, da svoj posao obavljaju odgovorno, i da budu svjesni svoje društvene moći, čija zloupotreba lako može dovesti do neželjenog nasilja – stoji u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje Saša Leković, predsjednik društva.

Jurič: ‘Želio sam otvoriti temu četništva u SPC-u’

 Autor emisije “Markov trg”, Marko Jurič sinoć je medijima uputio javnu izjavu, u povodu reakcija na njegovu emisiju na Z1 televiziji u kojoj, uz ostalo, navodi da je “želio otvoriti temu četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a na osnovu nepobitnih dokaza pjevanja četničkih pjesama najvišeg klera, objavljenih na youtubeu”.

 Srpsko narodno vijeće (SNV) najavilo je, pak,  za četvrtak konferenciju za novinare naslovljenu – “Govor mržnje u TV emisiji ‘Markov trg’. Ovakav govor, emitiran u najgledanijim televizijskim terminima, SNV smatra posebno opasnim, jer takvi pozivi dovode do sve većeg broja fizičkih napada, prijetnji usmjerenih prema Srbima u Hrvatskoj i uništavanja imovine u njihovom vlasništvu.

Hoće li govor mržnje biti sankcioniran?

Ovaj slučaj govora mržnje prijavljen je i Agenciji za elektroničke medije, a javna rasprava o njemu trebala bi biti dovoljan povod i za postupanje Državnog odvjetništva. Naime, javnim poticanjem na nasilje i mržnju bavi se članak 325. Kaznenog zakona, koji kaže: ‘Tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi naĉin javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine’.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI