Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
IZDVOJENO
Vladimir Džeba (foto: aktivirajkarlovac.net)

HND:
Krešimir Džeba dobio ulicu u Karlovcu – Prolaz Krešimira Džebe

Vladimir Džeba (foto: aktivirajkarlovac.net)

Krešimir Džeba, novinar, urednik i nekadašnji predsjednik Društva Hrvvatske, a kasnije i političar, dobio je u Karlovcu ulicu koja se zove njegovim imenom: Prolaz Krešimira Džebe. Prenosimo priopćenje Hrvatskog novinarskog društva.

Vladimir Džeba (foto: aktivirajkarlovac.net)

Vladimir Džeba (foto: aktivirajkarlovac.net)

Na prijedlog ogranka HND-a Karlovac-Ogulin, koji je podržalo i vodstvo HND-a, te Udruge za razvoj građanske i političke kulture „Karlovac Polka“, Gradsko vijeće Karlovca na zadnjoj sjednici u 2015. godini imenovalo je jedan gradski prostor Prolazom Krešimira Džebe, povodom 80. obljetnice rođenja ovoga istaknutog novinara i političara.

Prolazom Krešimira Džebe imenovan je prostor između Ulice Tina Ujevića i Ulice Vladka Mačeka te pogona Gradske toplane i policijske postaje u Karlovcu.
Krešimir Džeba (Dubrovnik, 1935. – Graz, 1993.) bio je predsjednik Društva novinara Hrvatske 1971. godine, a jedan je i od novinara izbačenih iz istog tog Društva zbog političkih razloga, i to nakon sloma Hrvatskog proljeća i sjednice tadašnjeg jugoslavenskog vrha u Karađorđevu, kada mu je zabranjeno svako javno djelovanje i oduzeta putovnica. Deklaracijom iz lipnja 1992. godine, HND je rehabilitirao Džebu i sve druge svoje članove koji su iz Društva bili isključeni iz političkih razloga, te je svima priznat neprekinut staž u novinarskoj organizaciji. Krešimiru Džebi je posthumno dodijeljeno i najviše priznanje HND-a, Nagrada za životno djelo „Otokar Keršovani“.
Krešimir Džeba novinarstvom se počinje baviti 1957. godine, a u tom poslu je ostao najpoznatiji po činjenici da je uređivao čuveni Vjesnik u srijedu (VUS), kada je taj tjedni list imao zavidnu nakladu od 300.000 primjeraka. Kao ekonomski analitičar i komentator beskompromisno je zagovarao reformu društva, tržišno gospodarstvo, samostalnost poduzeća, čiste međurepubličke račune i otvaranje Jugoslavije prema Zapadu. Bio je novinar visokog ljudskog i profesionalnog integriteta.
Džebina deviza je bila da novinari ne smiju biti odgovorni nikome osim javnosti, čitateljima, profesiji i da novine služe kako bi političari stekli uvid u to što misle građani, a ne obratno.
Iz izolacije izlazi 1991. godine člankom u tadašnjem političkom tjedniku Danas, a iste godine sudjeluje i u pokretanju Hrvatske narodne stranke. Godinu kasnije postaje zastupnik Hrvatskog sabora. Javno je upozoravao na opasnost od politike Slobodana Miloševića, promovirao načela građanskog društva, moderne države, tržišnog gospodarstva i medijskih sloboda, te se zauzimao za privatizaciju kroz podjelu dionica radnicima, smatrajući da će utvrđeni model privatizacije biti predug i štetan.
Saša Leković, predsjednik HND-a
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI