Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
POLITIKA
HHO: ‘Uz Karamarkovu pomoć Crnoja vraća SUBNOR, udarnu pesnicu Komunističke partije’

HHO:
‘Uz Karamarkovu pomoć Crnoja vraća SUBNOR, udarnu pesnicu Komunističke partije’

HHO (1)Iako već duže vrijeme u javnost istupa s ideoloških pozicija bliskih aktualnoj vladi, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) danas je u oštroj kritici zatražio razriješenje jednog njenog člana, ministra branitelja Mije Crnoje.

Prilično neočekivano od HHO-a, koji je u nedavoj ‘Izjavi br. 4’ (POVEZNICA) istupio zbog ‘galame kojom su gubitničke stranke i dio njima ideološki bliskih nevladinih udruga dočekali prijedlog imenovanja Josipa Buljevića, Zlatka Hasanbegovića i Mije Crnoje’,  predsjednik Odbora Ivan Zvonimir Čičak danas je potpisao priopćenje kojim tvrdi da će se suprotstaviti će se svakom pokušaju da na bilo koje mjesto u Vladi dođe osoba koja je kršila ili bi mogla kršiti ljudska prava, te je Crnoju označio kao onog tko ‘ne samo ugrožava, već i negira temeljna ljudska prava, principe pravne države i vladavinu prava’.

– Moramo izraziti nezadovoljstvo činjenicom da je Hrvatski sabor (Parlament) za ministra branitelja potvrdio Miju Crnoja nakon što su ga na to mjesto kandidirali Odbor za branitelje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i HDZ kao parlamentarna stranka. Iz Crnojinih javnih istupa vidljivo je da je riječ o osobi koja ne samo da ugrožava, već i negira temeljna ljudska prava, principe pravne države i vladavinu prava. On i njegovi kolege iz Odbora za branitelje HDZ-a tvrdili su da za svoje krajnje dvojbene izjave i opasne teze imaju podršku predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka – kaže HHO u svojoj ‘Izjavi br. 5’ i podsjeća kako su Crnoja i krug oko njega najavljivali izradu liste hrvatskih izdajnika i liste agresora, tražili jači utjecaj Ministarstva branitelja na sadržaj školskih udžbenika, najavili utjecaj na financiranje filmova…

Crnoja kao SUBNOR-ovac

HHO smatra da su već same Crnojine ‘najave ovih morbidnih ideja’ i prije no što je imenovan ministrom  trebale biti dovoljne vladajućoj većini da ne potvrdi njegovo imenovanje.

– Ne samo zato što je najavljeno objavljivanje lista izdajnika i agresora, već i zato što su njegove izjave otišle u svijet i nanijele neprocjenjivu štetu ne samo novoj Vladi, već i slici Hrvatske u svijetu. Crnoja nije smio biti imenovan već i zato što su najave takvih lista krajnje retrogradne i politički i sigurnosno vrlo opasne. Poznato je da je objavljivanje takvih lista u povijesti čovječanstva dovodilo do linča i fizičkih likvidacija. Nova hrvatska vlast trebala je biti svjesna činjenice da je izrada ovakvih lista tijekom povijesti obično bila uvod u progone i zločine. Ponuđene liste neodoljivo podsjećaju na slične liste koje je radio jugoslavenski komunistički režim, a koje su bile pretekst za likvidacije i hapšenja. Crnoja i oni koji ga podržavaju htjeli su vratiti na scenu preživjeli politički model SUBNOR-a, jugoslavenske boračke organizacije, koji je političkim arbitriranjem bio udarna pesnica Komunističke partije i najrigidnijeg dijela jugoslavenske dikatatorske vlasti. No vlast se nije obazirala na prigovore javnosti, već je tvrdoglavo, još u subotu i nedjelju, nakon što su ministri potvrđeni, podržavala Crnojine krajnje štetne izjave i ideje – kaže HHO.

Ministar branitelja Mijo Crnoja i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (Foto: Hina/Denis Cerić)

Ministar branitelja Mijo Crnoja i predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (Foto: Hina/Denis Cerić)

Klaun Crnoja izazvao zgražanje i sprdačinu

U izjavi se ističe kako su sporne Crnojine ideje odbacili i sami branitelji te viđeni pojedinci iz braniteljske populacije, smatrajući ih neprihvatljivima.

– Javnost je na Crnojine ispade reagirala dvojako: dio javnosti zgražao se nad njegovim stavovima, zahtijevajući od Sabora da ga ne potvrdi za ministra, dok je najveći dio javnosti doživio Crnoju kao klauna, sprdajući se s njegovom najavom o izradi liste nepoćudnih građana RH. Tisuće građana javljali su se na društvenim mrežama kao dragovoljci-izdajnici, tražeći da im ime bude na vrhu liste. Pojedini mediji pisali su o Crnojinoj karikaturalnoj ideji na način da su na naslovnici objavili dokument pod nazivom „Izdajnica“ koju građani mogu sami ispuniti i tako se prijaviti na listu izdajnika. Tako je humor još jednom pobijedio glupost.

Konačno se i politički vrh Hrvatske, prepoznajući znakove vremena, počeo distancirati od njegovih izjava i od njega osobno. Nažalost povod za to je pojavljivanje u javnosti podataka o njegovoj lažnoj prijavi u Samoboru kraj Zagreba, u baraci sklepanoj od dasaka na ledini koju mu je na raspolaganje dala općina Samobor. Mediji iznose podatke o njegovom nasilništvu i sklonosti fizičkim obračunima, uključujući maltretiranje samohrane majke koja skrbi o djetetu s posebnim potrebama.

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora (IO HHO) smatra da Crnoju treba razriješti dužnosti ministra zbog njegovih ideja koje, nažalost, dijeli i dio hrvatskog političkog vrha.

HHO svoju izjavu o pokušaju izrade liste nepoćudnih građana objavljuje upravo na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust. Slične liste su u jednom drugom vremenu bile podloga za masovna istrebljenja, prije svega Židova, a potom i drugih nepoćudnih osoba u Europi.

IO HHO stoga poziva predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića da presiječe ovu medijsku trakavicu i donese odluku o tome može li Crnoja biti ministar u njegovoj Vladi. Crnojino djelovanje najmanji je teret za Crnoju osobno. Ono je prije svega teret za premijera Tihomira Oreškovića i njegovu Vladu, Sabor koji ga je potvrdio, kao i za cijelu Hrvatsku – napisao je u ‘Izjavi br.5’  Hrvatskog helsinškog odbora predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.HHO (2)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI