Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
UKRATKO
Dužnicima u “švicarcu” opet veće rate!?

Dužnicima u “švicarcu” opet veće rate!?

švicarci2

Švicarski “sitni” novac/Foto: Facebook/Generation Basic Income Initiativ

 

Prošla su tri i pol mjeseca od stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju. Banke koje su davale kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima još uvijek spavaju zimski san, tvrde iz Udruge kreditnih dužnika KREDA.

– Većina dužnika nije potpisala nove ugovore već isključivo samo izjave o prihvaćanju konverzije – ističe u svom priopćenju Kreda i podsjeća kako vladina uredba o zamrzavanju tečaja franka (na 6,39), ističe 25. siječnja.
– Ako Vlada ne donese mjeru daljnjeg fiksiranja tečaja franka, dužnici koji još nisu imali mogućnost konvertirati kredite iz švicarskog franka u eurske, plaćati će veće anuitete – upozoravaju iz Udruge KREDA.
– Hoće li se situacija razvijati na način da će banke zavlačiti potpisivanje aneksa ugovora do formiranja nove Vlade i formiranja kvoruma sudaca Ustavnog suda? Ili će banke ipak, iako su već u prekršaju, poštovati zakonske odredbe? – pitaju iz Udruge Kreda.
Goran Aleksić iz udruge Franak smatra kako nema mjesta za paniku.
– Zasad je Raiffeisen banka najavila produljenje zamrznutog tečaja dok konverzija ne bude okončana. Bilo bi dobro da vlast ili banke svojim aktima produlje zamrznuti tečaj sve dok se ne obavi konverzija kredita iz franaka u eure svima koji su na to pristali. No ako se to i ne dogodi nitko neće biti na šteti jer sve što je preplaćeno nakon 30. rujna bit će vraćeno. Netko će sada možda imati veću ratu, ali na kraju neće biti na šteti. Bilo bi dobro da vlast ili banke produlje mjeru zamrzavanja tečaja, ali nikog ne možemo na to natjerati – izjavio je Aleksić.
Iz Ministarstva financija objašnjavaju kako tehnička vlada ne smije donositi uredbu o produljenju tečaja.
– Sabor je konstituiran, počinje raditi 15. siječnja. Nova vlada jedina ima ovlasti i vremena to produžiti jer rate idu s 31.siječnja – navode iz ministarstva.
U očekivanju sastavljanja nove vlade, dužnicima u švicarskim francima koji još nisu potpisali konačne ugovore o konverziji, utješna može biti vijest koja dolazi od guvernera Švicarske narodne banke Thomasa Jordana .
– Očekujemo da će franak ostati na sadašnjoj razini ili da će blago oslabiti– izjavio je Jordan u subotnjem razgovoru za švicarski radio SRF.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI