Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
SCENA
Deset glazbenih dokaza besmrtnosti Davida Bowieja

Deset glazbenih dokaza besmrtnosti Davida Bowieja

Izbor je težak, a bilo koji drugi i drugačiji popis bio bi jednako točan. Podsjećamo na deset ponajboljih Bowiejevih pjesama…

7565137

Najpoznatiji glazbeni izvanzemaljac napustio je Zemlju. U gotovo pedeset godina aktivnog boravka među nama, ostavio nam je 28 albuma, koje je prodao u preko 140 milijuna primjeraka. Na svoj 69. rođendan, 8. siječnja 2016., objavio je fenomenalan “Blackstar”, a preminuo je samo dva dana kasnije od raka jetre. Ovo je izbor deset najboljih pjesama, prema izboru TRIS-a…

The Man Who Sold the World

Naslovna pjesma Bowiejevog trećeg albuma koja je početkom sedamdesetih prošla gotovo nezapaženo, no popularnost joj je rasla s godinama, a “ištekana” verzija u izvedbi Nirvane udahnula joj je novi život. Glavni lik u pjesmi susreće se sa svojim dvojnikom, a sam Bowie tvrdio je da ju je napisao jer je “tražio dio sebe”. Pretpostavlja se da su stihovi inspirirani novelom čuvenog horor-pisca H.P. Lovecrafta.

Modern Love

Reputacija je već odavno bila izgrađena, no tek je s albumom “Let’s Dance” iz 1983. Bowie dogurao do statusa globalne glazbene zvijezde. Singl “Modern Love” glazbeno je inspiriran Little Richardom, a tekstualno se uklopio u glavnu temu ploče – sukob Boga i čovjeka. Gitaru na pjesmi, kao i na cijelom albumu, odsvirao je pokojni gitaristički velikan Stevie Ray Vaughan.

Young Americans

Rock je postao soul, a Ziggy Stardust pretvorio se u Thin White Dukea. Udarni singl s istoimenog albuma iz 1975. godine donosi pamtljivu dionicu saksofonista Davida Sanborna i diskretnu posvetu Beatlesima među stihovima.  John Lennon je, naime, sudjelovao u stvaranju dvije pjesme s albuma – “Fame” i obradi “Across the Universe”.

Rebel, Rebel

Himna glam rock scene, koja sadrži jedan od najpoznatijih gitarističkih riffova, odsviran  Bowiejevom rukom. Napisana za neuspjeli mjuzikl “Ziggy Stardust”, “Rebel, Rebel” objavljena je 1974. na albumu “Diamond Dogs” i ocijenjena je karikom koja nedostaje između Rolling Stonesa i punk rocka.

Ziggy Stardust

Najprepoznatljivije imaginarno utjelovljene Davida Bowieja iz 1972. s albuma “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Konceptualno klasično rock and roll djelo donosi priču o izvanzemaljskoj biseksualnoj rock zvijezdi, progovarajući o glazbi, politici, drogama i seksualnoj orijentaciji.

Heroes

Izravni rezultat Bowiejevih berlinskih godina, inspirirana je njemačkim krautrock bendom Neu!, a uz Bowiea je supotpisuje i Brian Eno. Ironična i optimistična istovremeno, “Heroes” (s istoimenog albuma iz 1977.) najobrađivanija je Bowiejeva pjesma nakon “Rebel, Rebel”. Što se prodaje i rangiranosti na chartovima tiče, ovo je jedna od najuspješnijih pjesama Davida Bowieja.

Space Oddity

Sa samo nešto više od dvadeset godina David Bowie snimio je ovo glazbeno i tekstualno remek-djelo, koje se našlo na njegovu drugom albumu “David Bowie” iz 1969,. godine (kasnije preimenovanom u “Space Oddity”). Pjesma, koje je zasjela na sam vrh UK Charta tek šest godina kasnije, udahnula je život Major Tomu, protagonistu i kasnijih singlova “Ashes to Ashes”, “Halo Spaceboy” i “Blackstar”. “Space Oddity” u izvedbi kanadskog astronauta Chrisa Hadfielda postao je prvi glazbeni video snimljen u svemiru; unatoč Bowiejevoj želji da Hadfield ima sva prava na snimljeni video, njegov diskograf uklonio je snimku s YouTubea, a u studenom 2014. “svemirski” spot je vraćen na internet, ali s ograničenom dvogodišnjom dozvolom prikazivanja.

Rock n’ Roll Suicide

Završno poglavlje u priči o Ziggyju Stardustu i pjesma koja je završavala koncerte u prvoj polovici sedamdesetih. Bowie je isticao da su ga za pjesmu inspirirali Baudelaireovi stihovi, a naziv singla postao je parola često ispisivana na jaknama obožavatelja.

Changes

Objavljena na albumu “Hunky Dory” 1971. godine, “Changes” je još jedna od prepoznatljivih Bowiejevih pjesama koja se u vijeme izdavanja nije pojavila na top-ljestvicama. Smatra se njegovim sjevernoameričkim debitantskim singlom, unatoč činjenici da se na tržištu SAD-a dvije godine ranije pojavila “The Man Who Sold the World”. Ući će u povijest i kao zadnja pjesma koju je David Bowie izveo uživo prije službenog koncertnog umirovljenja 2006. godine.

The Jean Genie

Singl iz 1972., s albuma “Aladdin Sane”, nastao je tijekom Bowiejevih njujorških druženja sa Cyrindom Foxe, glumicom i manekenkom, muzom Andyja Warhola i budućom suprugom Stevena Tylera iz Aerosmitha. Imaginarni protagonist pjesme inspiriran je likom i djelom Iggyja Popa.

 


VEZANE VIJESTI