Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
UKRATKO
Charlie Hebdo-posebno izdanje na godišnjicu napada

Charlie Hebdo-posebno izdanje na godišnjicu napada

Foto; Steve Parsons/PA

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo , za prvu godišnjicu džihadističkog atentata , u kojem je ubijeno 10 novinara i 2 policajca, u srijedu će na naslovnicu posebnog izdanja staviti bradatog Boga u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci, uz popratni naslov ; Godinu dana kasnije, ubojica i dalje šeće.

U posebnom broju, koji će biti tiskan u milijun primjeraka, bit će dodan prilog crteža ubijenih karikaturista Cabua, Wolinskog, Charba, Tignousa, Honorea te prilozi vanjskih suradnika, među kojima francuske ministrice kulture Fleur Pellerin, glumica Charlotte Gainsbourg i Juliette Binoche te intelektualaca Elisabeth Badinter, Taslime Nasreen, Russella Banksa i glazbenika Ibrahima Maaloufa.
Glavni urednik lista , Laurent Sourisseau , koji je teško ranjen 7. siječnja prošle godine, napisao je uvodnik u kojem se zalaže za svjetovnost i kritizira fanatike i one koji su željeli smrt lista koji se usuđuje smijati vjeri. U uvodniku Sourisseau navodi i da uvjerenja ateista i laika mogu pomaknuti i više planina nego vjera vjernika.
Francuska će ovog tjedna godišnjicu terorističkih napada  na redakciju tjednika Charlie Hebdo i  trgovinu košer hrane , obilježiti brojnim komemorativnim skupovima koji će se održavati uz jake mjere sigurnosti.
Središnja komemoracija u spomen na žrtve napada u Parizu bit će održana u nedjelju, 10.siječnja, na Trgu Republike. Predvodit će je francuski predsjednik Francois Hollande, a pjevač Johnny Hallyday izvest će pjesmu koja govori o posljedicama terorističkih napada. U spomen na žrtve, na Trgu Republike, bit će posađen hrast visok 10 metara.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI