Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Bandićeva uprava Zelenom telefonu ‘poklapa slušalicu’ – nakon 21 godinu

Bandićeva uprava Zelenom telefonu ‘poklapa slušalicu’ – nakon 21 godinu

kockica-hrv– Tijekom 2015., Gradska uprava po prvi puta nakon 21 godine nije osigurala financijsku podršku za rad Zelenog telefona (ZT). Tražimo od grada Zagreba da hitno osigura financijsku podršku Zelenom telefonu i time omogući djelovanje ovog servisa građanima – ističe Zelana akcija u svojem priopćenju, koje prenosimo u cijelosti.

Grad Zagreb još je 1994. godine prepoznao ovaj program kao vrijedan i koristan servis građana te ga je od tada redovito financijski podržavao. Od početka rada, usluge ZT-a svakodnevno koriste građani, inspekcijske službe, institucije grada Zagreba i cijele države, mediji, udruge i ostali. Godišnje ZT zaprimi i obradi preko 1.200 prijava građana. Gradonačelnik Bandić je u prvim godinama obnašanja ove funkcije nekoliko puta dežurao na ZT-u i zaprimao prijave građana, promovirajući ovaj servis za građane. Tada je u više navrata s govornice Gradske skupštine govorio kako je ZT kvalitetan program koji potiče i informira javnost o problemima očuvanja okoliša i da ga treba sačuvati.
Međutim, ubrzo nakon toga, kako je gradonačelnik Bandić pogodovao različitim sumnjivim investitorima, a u isto vrijeme Zeleni telefon često ukazivao na manipulacije u sustavu prostornog planiranja i zaštite okoliša u Zagreb, dolazilo je do sve više konfrontacija s načinom upravljanja gradonačelnika Bandića. Na vrhuncu kampanje za zaštitu Varšavske ulice od građevinskih radova, Gradska uprava 2010. godine, naprasno odbija financirati ZT i tek nakon brojnih javnih kritika zbog pritiska Gradske uprave na Zelenu akciju, krajem godine se osigurava 150.000,00 kn umanjenim za čak 54,6% i to po proceduri koja jasno ovisi o volji gradonačelnika. Za usporedbu, Zelena akcija je 2015. na račun grada Zagreba temeljem poreza i prireza uplatila 185.884,35 kn.
I nakon smanjenja iznosa financijske podrške, ZT nastavio je rješavati prijave građana, često propitujući i kritizirajući negativne postupke Gradske uprave vezane uz gospodarenje otpadom, zaštitu zelenila, prenamjenu zemljišta i sl. Zbog toga ukidanje financiranja Zelenog telefona ne možemo promatrati drugačije nego kao oblik osvete ili pritiska na Zeleni telefon i Zelenu akciju.
Dana 18. lipnja 2015. godine Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet nas je obavijestio kako više neće financirati rad ZT-a pozivajući se na Uredbu o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, koju je donijela Vlada Republike Hrvatske 5. ožujka 2015. godine.
S press-konferencije Zelene akcije

S press-konferencije Zelene akcije

Potpuno podržavamo uvođenje reda u postupke financiranja i ugovaranja programa koje provode udruge, a i sami smo sudjelovali u javnoj raspravi, a mnogi naši komentari su u konačnici i usvojeni. Međutim, zabrinuti smo zbog zloupotrebe Uredbe gdje se pod izgovorom primjene ove Uredbe obustavlja financijska podrška udruzi čiji rad je među ostalim usmjeren na nadzor pa i kritiku jedinica lokalne samouprave. Povrh toga, proces financiranja ZT-a u 2015. godini pokrenuli smo u prosincu 2014. godine, prije nego je Uredba stupila na snagu te se ona ne može primjenjivati retroaktivno.
Kako bi se osigurala stabilnost djelovanja ZT-a, te omogućilo daljnje usavršavanje rada,zastupnici Gradske skupštine u tri su navrata podnosili Amandman na prijedlog Proračuna u kojem su tražili da se program ZT-a uvrsti kao stavka u gradski proračun kako bi se osiguralo financiranje Zelenog telefona neovisno o samovolji g. Bandića ili bilo kojeg drugog gradonačelnika. Sva tri puta Gradska uprava je odbila taj prijedlog.
U listopadu 2015. javili smo se na natječaj, tj. javni poziv grada Zagreba, tražeći financijsku podršku za ZT. Suprotno svim uobičajenim pravilima za natječaje, nismo dobili nikakvu obavijest o rezultatu natječaja.
Zbog nedostatka financijske potpore Zeleni telefon je u 2015. godini radio smanjenim intenzitetom, i dalje savjetujući građane kako riješiti probleme zaštite okoliša i prijavljujući probleme nadležnim tijelima. Ali bez adekvatne financijske podrške smanjili smo intenzitet rada u animaciji medija, terenskom radu i praćenju rješavanja problema.
Osim što je Zeleni telefon u posljednje 23 godine obradio više od 23.325 prijava, njegov rad je prepoznat i na međunarodnoj razini, jer se ovaj sustav usluge građanima kopira kao primjer dobre prakse i u drugim gradovima Hrvatske te zemljama u regiji.
Kako bi se osigurao kvalitetan nastavak rada Zelenog telefona u interesu građana, tražimo od Gradske uprave da isplati sredstva predviđena proračunom za 2015. te da osigura nastavak financiranja ZT na način koji neće biti podložan samovolji gradonačelnika ili bilo koje institucije čiji rad propitujemo.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI