Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Ženska mreža ispred Ustavnog suda protiv zabrane prava na pobačaj

Ženska mreža ispred Ustavnog suda protiv zabrane prava na pobačaj

Prosvjed Ženske mreže pred Ustavnim sudom/Foto:Hina/Denis Cerić

Povodom najave da će Ustavni sud nakon 24 godine raspravljati o ustavnosti zakona o pravu na pobačaj iz 1978.godine, Ženska mreža Hrvatske predala je danas dopis Ustavnom sudu u kojem ga upozorava da je taj zakon usklađen sa svim međunarodnim dokumentima.

Zahtjev o ocjeni ustavnosti 37 godina starog  Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, podnio je 1991. godine Hrvatski pokret za život i obitelj, a Ženska mreža dobila je informacije da je Ustavni sud spreman za raspravu o tom prijedlogu.
– Dopisom želimo upozoriti Ustavni sud da je imenovani zakon usklađen sa svim međunarodnim dokumentima, a posebno s Konvencijom UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena te preporukama koje je ove godine dao odbor UN-a. Odbor, između ostalog,  kao jednu od glavnih preporuka naglašava potrebu da zakonodavna i ostala vlast u Hrvatskoj osigura primat Konvencije nad vatikanskim ugovorima, odnosno da se osigura zaštita prava žena i sloboda odlučivanja posebno u području reproduktivnih i seksualnih prava od negativnih utjecaja Katoličke crkve kojima je izložena – kazala je jedna od koordinatorica Ženske mreže Hrvatska, Mirjana Kučer.
U dopisu se Ženska mreža  poziva na Rezoluciju Vijeća Europe 1464 , Žene i religije u Europi, u kojem se države upozorava na jačanje fundamentalističkih pokreta i na bojazan za ostvarivanje ljudskih prava žena.
To što se zahtjev udruge Hrvatski pokret za život i obitelj 24 godine nalazi na sudu, Kučer je ocijenila kao nešto što je politički indicirano. – Svjedoci smo da se opetovano, u valovima, uvijek otvara pitanje prava na prekid trudnoće.  Zadnjih godina je to intenzivirano, ne samo u Hrvatskoj, već je povezano s jačim utjecajem desnice i konzervativnog katolicizma i katoličkog fundamentalizma – kazala je Mirjana Kučer .
Članovi Ženske mreže su, tijekom jednosatnog mirnog prosvjeda pred Ustavnim sudom, građanima dijelili primjerke svog pisma, a transparentima su poručili kako je vrijeme da Hrvatska bude sekularna država te pozvali na raskid vatikanskih ugovora.

Foto:Hina/Denis Cerić

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI