Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
EKOLOGIJA
Zeleni Forum uputio apel Hrvatskom saboru:  Zaustavimo klimatski kaos!

Zeleni Forum uputio apel Hrvatskom saboru:
Zaustavimo klimatski kaos!

Jedini s jasnim ciljem jutros su pred Hrvatskim saborom bili aktivisti Zelene akcije koji su u ime Zelenog foruma tražili da se osigura istinski niskougljični razvoj Hrvatske. Mreža 44 udruge za zaštitu okoliša iz cijele Hrvatske odavno je postigla konsenzus o tome što je važno za budućnost Hrvatske.

010

Prosvjed ‘zelenih’ aktivista pred Saborom (Foto: zelena-akcija.hr)

U povodu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja se održava u Parizu, održali su prosvjednu akciju tražeći od novih zastupnika da osiguraju konkretne mjere za postizanje niskougljičnog razvoja i poručili da od novih saborskih zastupnika i buduće Vlade, zahtijevaju da tema klimatskih promjena bude na vrhu liste prioritetnih problema.
Zastupnicima su dijelili apel u kojem objašnjavaju kako će prelazak na obnovljive izbore energije idućih nekoliko godina na svim razinama biti ključan u borbi protiv klimatskih promjena. Pred ovim sazivom Hrvatskog Sabora je velika odgovornost jer je posljednji koji još može učiniti nešto za poticanje održivog razvoja u Hrvatskoj i osiguranje naše primjerene akcije za sprečavanje klimatskog kaosa – poručili su aktivisti Zelenog foruma. Od zastupnika su u apelu zatražili da se proglasi moratorij na fosilne projekte koji bi Hrvatsku dugoročno udaljili od održivog, niskougljičnog razvoja.
040

Aktivisti su uručivali apele zastupnicima (Foto: zelena-akcija.hr)

– U slučaju realizacije projekata poput bušenja Jadrana zbog nafte te izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C, Hrvatska bi zacrtala porazan smjer svoje energetske politike za idućih nekoliko desetljeća te bi znatno povećala svoj doprinos klimatskim promjenama. Nakon skorašnje javne rasprave o Niskougljičnoj strategiji, pred saborske zastupnike će doći ovaj dokument koji, potpuno u suprotnosti s idejom niskougljičnog razvoja, u svim scenarijima uključuje izgradnju nove termoelektrane na ugljen. To će biti jedan od prvih testova za ovaj saziv Sabora, gdje je nužno da takvu Strategiju zastupnici odbace – izjavio je Toni Vidan, voditelj energetskog programa Zelene akcije.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI