Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
KOMENTARI / KULTURA / POLITIKA
Ilustracija - B. Petrov otprije par godina na skupu stranke Hrast (foto Facebook)

Zadnja rupa na fruli:
Mostovi ‘reformatori’ u predizbornom programu zaboravili – kulturu

Ilustracija - B. Petrov otprije par godina na skupu stranke Hrast (foto Facebook)
Ilustracija - B. Petrov otprije par godina na skupu stranke Hrast (foto Facebook)

Ilustracija – B. Petrov otprije par godina na skupu stranke Hrast (foto: printscreen/ Facebook)

Božo Petrov, psihijatar iz Metkovića, sinoć je u jednoj od svojih višebrojnih izjava ustvrdio kako ‘ misli da je sposoban biti premijer’, te kako ‘ne misli da mora predočiti svoj CV (životopis) za to‘. Premda je to u vidljivom neskladu s njegovim prijašnjim pričama o nestranačkom i stručnom premijeru, te o nezainteresiranosti za fotelje, na to doista ne treba više trošiti riječi. No zato bi za hrvatsku kulturu i radnike u kulturi moglo biti zanimljivo što sad mogu očekivati od eventualnog odnosa eventualnog budućeg premijera prema kulturi.

Sudeći prema svojevrsnom predizbornom programu Mosta objavljenom na njihovim stranicama, mogu očekivati uglavnom – ništa. Naime, u skupu dokumenata pod skupnim nazivom Nacionalni projekti nalaze se poglavlja sa sljedećim naslovima: promet, ekologija, prehrambena neovisnost, energetika, bolje pravosuđe, promjena izbornog zakonodavstva, rad i obrazovanje, fiskalna odgovornost, porezno rasterećenje i racionalna javna uprava. Iz toga bi se moglo zaključiti kako je Mostu prilikom izrade tzv. programa kultura bila zadnja rupa na fruli, kako bi se to reklo.
Lako je zamjetiti kako među Nacionalnim projektima nema poglavlja koji se zove – kultura. Dakako, takva nezainteresiranost ‘reformskog’ Mosta za bavljenje unaprijeđenjem kulturnih prilika u Hrvatskoj zamijećena je i od nekih kulturnih djelatnika, no oko toga se baš i nije dizala veća prašina. Ipak, njihovi savjetnici ili Mostaši osobno su spretno uočili vlastiti nedostatak, pa su brže-bolje naknadno i nakon izbora, koncem studenoga, točnije 26. studenoga, na svojim stranicama  objavili dokument kojega su nazvali Izborni sustav, politički sustav i kultura – smjernice razvoja.

Most o kulturi (printscreen)

Gle čuda, i tu je kultura na prestižnom posljednjem mjestu, u zadnjem poglavlju pod rednim brojem šest. Kako Mostaši namjeravaju reformirati kulturne prilike u zemlji vješto je sažeto u nekoliko rečenica.
Evo ih:
KULTURNA POLITIKA
VI.1 Analiza postojećeg stanja, reorganizacija resora i Izrada Kulturne politike – strategije promjene kulturnog života u RH (Strategija razvoja do 2025. godine)
­- Analiza rada Ministarstva
-­ Deideologizacija. Uvođenje stručnosti i kompetentnosti umjesto ideološke pripadnosti.
Što su reformatori podrazumijevaju pod ‘ideološku pripadnost’, valjda je bistrije autoru tih redaka. Ima još: planiraju i ‘Novi zakon o Kulturnim vijećima kojim će se: Vijećima dati veću važnost i neovisnost, osigurati transparentnost i javnost donošenja odluka, osigurati evaluiranje svih programa i objektivno odlučivanje’.
Bit će tu joj ‘kulturnoga posla: Mostaše čeka i ‘ Formiranje tijela koji vodi postupak analize, formiranje manjih timova stručnjaka po područjima’, te izrada tzv. Nacionalnog izvještaja. A onda ide još ponešto floskula o planu izrade ‘Strategija postizanja kvalitete, Strategija edukacije i prenošenja znanja (radi obavljanja pojedinih djelatnosti, ali jačanja civilnoga društva u cilju promjene kulturne paradigme), Strategija povezivanja, donijeti mjere kvalitete i kvantitete umjetničkog,tehničkog i stručnog osoblja u nacionalnim kazalištima (Zagreb, Rijeka, Osijek, Split,Varaždin).
Ipak, nije tu kraj: do 2018. godine namjeravaju postići sljedeće: postavljanje izdvajanja sredstava iz proračuna za kulturu na 1%.
Ima tu još nekoliko uopćenih rečenica koje se odnose na kulturu, a oni koje to možda zanima mogu ih vidjeti OVDJE na kraju PDF dokumenta.
I to je to.

Izjava Bože Petrova

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI