Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
IZDVOJENO
Xi Jiping na međunarodnoj konferenciji o internetu (foto Hina/EPA)

Xi Jinping:
Cenzura je nužna za očuvanje slobode korisnika interneta

Xi Jiping na međunarodnoj konferenciji o internetu (foto Hina/EPA)
Xi Jiping na međunarodnoj konferenciji o internetu (foto Hina/EPA)

Xi Jiping na međunarodnoj konferenciji o internetu (foto Hina/EPA)

– Cenzura je nužna za očuvanje slobode korisnika interneta – zaključio je kineski predsjednik Xi Jinping u Wuzhenu na drugom izdanju Svjetske konferencije o internetu koja je u tijeku, braneći “suverenitet” država na svjetskoj mreži”, kako izvještava HINA.

 – Kao i u slobodnom svijetu, sloboda i red nužni su u cyber prostoru: sloboda je konačni cilj reda a red je jamstvo slobode –  kazao je Xi Jinping  na međunarodnoj konferenciji na kojoj su u predstavnici Applea, Kasperskog, Samsunga, Nokije itd.
Ipak, zbog navedenih razmišljanja o internetu, ovu konferenciju neki kritiziraju zbog, kako se ističe,  ‘promocije povećane kontrole weba’.
– Moramo poštovati prava svake zemlje da upravlja svojim vlastitim cyber prostorom. Nijedna zemlja ne bi smjela dirati u hegemoniju on line ili se miješati u unutarnje poslove drugih zemalja –  istaknuo je Xi Jinping.
Kako je već poznato, u Kini nema u slobodnoj uporabi stečevina zapadne tzv. internetske slobode. Kinezi u Kini ne mogu lajkati susjedovu večeru niti zalijepiti fotografiju s tuluma na fejsu, a kineski političari ne mogu poput hrvatskih državnika voditi državu objavama na Facebooku (iz Kine) ili sklapati poslijeizborne aranžmane  objavama putem Twittera. Kinezi se u Kini ne služe niti sveznajućim i svevidećim Googleom, jer kineske vlasti, među ostalima, blokiraju pristup navedenim intertnetsko-društvenomrežnim sadržajima na teritoriju Narodne republike Kine.
Pritom je posebno zanimljiv istaknuti podatak kako se u Kini gotovo 700 milijuna osoba koristi  internetom, što je više nego dvostruko veći broj od ukupnog broja  stanovnika u SAD-u – 319 milijuna (kako kaže Google).

free-internet

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI