Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
SCENA
‘Vrana’ po 13. put: Prva stepenica u rock evoluciji

‘Vrana’ po 13. put:
Prva stepenica u rock evoluciji

Jučer je održano tradicionalno natjecanje pop i rock bendova u Gimnaziji ‘Antuna Vrančića’ u Šibeniku.

Vrana-Gru 2

Publika na Vrani (Foto: Jozica Krnić)

Najlakše bi na ovom mjestu, baš kao i lani, bilo trkeljati o tome kako šibenska omladina ipak nije u cijelosti zahvaćena epidemijom narodnjaka i estradnjaka te kako osim PlayStationa imaju i druge afininitete, recimo kopati po glazbenoj povijesti i identificirati se s prašnjavim stihoklepcima. To je i dalje istina, što se „Vrane“ tiče, no tada bismo sedam izvođača koji su nastupili na jučerašnjem tradicionalnom srazu bendova u šibenskoj Gimnaziji „Antuna Vrančića“ sveli na puki izuzetak i u trenu zgazili nekoliko desetljeća šibenske rock povijesti. Šibenik, naime, nikad nije iznjedrio estradni bend, pa je stoga „Vrana“, trinaesta po redu, ustvari samo očekivani dodatak glazbenom karakteru grada, prva stepenica evolucije koju ovdje prolazi svaka generacija.
Nastupiti pred navijačkom skupinom školskih kolega i nastavnicima u prvom redu, a nemati previše scenskog iskustva, čin je hrabrosti i odvažnosti. A nastupiti prvi, najteža je moguća stvar, između ostalog i zato što se u prvih dvije minute nastupa tehnika još uvijek štima. To se dogodilo simaptičnom duetu Nikolina & Tijana, čiji su se vokali počeli razaznavati tek na pola Silenteove „Terce na tišinu“. Tonac je bio zguran iza zvučnika, a ton je namještao ranije u praznoj dvorani, pa dok je shvatio što se događa, već je drugi refren došao na red. No, nema veze, zaglušujuća buka publike koja je, po običaju, dupkom napunila dvoranu razbila je sve nedostatke zvuka i dala vjetar u leđa i izvođačima i voditeljima i organizatorima.
Vrana-grupe

The Broken String (Foto: Jozica Krnić)

Anđela Brajnović, koju smo prvi put čuli lani kad je pjevala Ninu Badrić, ovoga se puta uhvatila kudikamo težeg zadatka. Otpjevala je „Set Fire to the Rain“ Adele i pokazala scensku i vokalnu samouvjerenost, napredovala je od prošle godine, kao i još neki od naših starih znanaca s „Vrane“. Od veterana ovog natjecanja tu je bila i Mirela Klisarić, koja je naučila kako obuzdati vlastite vokalne visine i uz diskretnu pratnju akustične gitare, basa i bubnja, vokalno se ogoljela u „True Colors“ Cyndi Lauper, bez ijednog ispadanja iz tonaliteta. Ako se žiri TRIS-a u sjeni pita, Mirela dijeli prvo mjesto sa službenom ovogodišnjom pobjednicom Tajnom Zoricom i njezinim pratećim bendom Masovni kaos. Za Tajnu smo znali da vlada scenom, da ima odličan glas, da je hipi u duši i da može otpjevati što god hoće, a ovaj put se odlučila za R&B/soul klasik „Son of a Preacher Man“ Dusty Springfield. Zasluženo prva!
Grupa The Nameless, koju predvodi gitarist i pjevač Ante Meić Sidić, imala je prvi nastup pred publikom ikad, a već imaju „stadionski“ gard i manire rock zvijezda. Njihova verzija „Malene“ grupe Gretta zvučala je kao da je izvode The Black Keys, što je, slobodni smo primijetiti, puno bolji odabir od onoga kako zvuči original. The Broken String, bend sastavljen od članova učenika Ekonomske škole, pun je adrenalina, pa smo očekivali da izvedu neki punokrvniji rock standard, no i „Ako su to bile samo laži“ Plavog orkestra zvučala je dovoljno pošteno odrađeno. Da se dodjeljuje nagrada za „najbolji detalj“, njihov basist s bubnjarskim palicama spremljenim u džep odnio bi pobjedu. Prvi put na „Vrani“ nastupile su Katrin Bilić i Jelena Jurić s pjesmom „You Got the Love“ grupe The Source, emotivno i s pritajenom izvedbenom snagom, zatvorile su službeni dio koncerta.
Najveći nered na „Vrani“ tradicionalnu izazovu profesori. Lani je to bio Neven Đurić, profesor povijesti, koji je dubokim baritonom izveo „Budi moja voda“, a ovoga puta priču je nastavila profesorica hrvatskog Danijela Grubišić s upečatljivom verzijom Queenove „Somebody to Love“. Izazvanu euforiju možete i zamisliti, natuknut ćemo vam samo da je dobila više skandiranja nego gost večeri Marijan Ban.
Vrana-Gru 1

Profesorica Danijela Grubišić (Foto: Jozica Krnić)

Vrana-dvorana

Publika na Vrani (Foto: Jozica Krnić)

Vrana-Ban

Marijan Ban (Foto: Jozica Krnić)

Vrana-pobjednica

Pobjednica Vrane – Tajna Zorica (Foto: Jozica Krnić)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI