Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
EKOLOGIJA
Marko Turčinov i Josip Zanze na današnjoj konferenciji za novinare (Foto Tris/H. Pavić)

Uz rekordan posjet turista – Kornatima Europski certifikat održivog turizma

Marko Turčinov i Josip Zanze na današnjoj konferenciji za novinare (Foto Tris/H. Pavić)
Marko Turčinov i Josip Zanze na današnjoj konferenciji za novinare (Foto Tris/H. Pavić)

Marko Turčinov i Josip Zanze na današnjoj konferenciji za novinare (Foto Tris/H. Pavić)

Javna ustanova Nacionalni park Kornati na današnjoj konferenciji za novinare pohvalila se prestižnim međunarodnim priznanjem Europski certifikat o održivom turizmu ili European Charter for Sustainable Tourism.

– Na 35. godišnjicu parka brojimo za naše prilike rekordnu posječenost s plaćenom ulaznicom od 157.574 posjetitelja nautičara-izletnika. U toj brojci povećanje nautičara nam je 6,08 posto, a izletnika 11,17 posto ili ukupno 6,98 posto. Organiziranih dolazaka putem brodara s njihovih 716 uplova i s 51.333 izletnika i ovo bila njima i nama s te osnove najbolja sezona – rekao je ravnatelj JU NP Kornati Josip Zanze.
Od osnutka do danas NP Kornati je posjetilo 1.955.018 posjetitelja, a  u lipnju 2016. godine NP Kornati očekuje da će zabilježiti dva milijuna  posjetitelja koji su kupili ulaznice, te još 500.000 koji su park posjetili besplatno.
No, ovakav rast broja posjetitelja Javnoj ustanovi je samo dodatan podstrek za brigu o temeljnom fenomenu, a višegodišnji napori uloženi u tu brigu i zaštiti dobili su međunarodno priznanje 7. prosinca 2015. godine, kada je u Europskom parlamentu u Bruxellesu ustanovi službeno dodijeljen Europski certifikat o održivom turizmu (European Charter for Sustainable Tourism).
– Na toj je prigodi, osim Javnom ustanovi Nacionalni park Kornati, Certifikatom je nagrađeno još 18 zaštićenih područja diljem Europe. Nakon parkova prirode Medvednica i Lonjsko polje koji su taj certifikat dobili krajem 2014. godine, NP Kornati uz susjedni značajni krajobraz – Žutsko-Sitsku skupinu otoka treće je zaštićeno područje u Hrvatskoj s tim prestižnim Certifikatom – rekao je Marko Turčinov, voditelj sektora turizma NP Kornati, pojasivši kako  ovaj certifikat dodjeljuje EUROPARC Federacija – mreža europskih zaštićenih područja unutar koje se nalazi čak 376 zaštićenih područja iz 36 zemalja.

Certifikat se dodjeljuje zaštićenim područjima koji svoj razvoj usklade s EUROPARC-ovim principima održivog turizma. Europski certifikat o održivom turizmu danas posjeduje 131 zaštićeno područje iz 16 europskih zemalja.
– Zajedničkim radom JU Nacionalni park Kornati i svih dionika razvijat će se održivi turizam kojim će se očuvati prirodna i kulturna baština, ostvariti veća gospodarska korist za lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućiti razumijevanje lokalne kulture, društva i okoliša – vizija je zajedničke 5-godišnje Strategije s čijom se provedbom kreće početkom 2016. godine – rekao je Turčinov.

Marko Turčinov i Martina Markov na dodjeli priznanja u Bruxsellesu (Foto NPK)

Marko Turčinov i Martina Markov na dodjeli priznanja 7. prosinca u Bruxsellesu (Foto NPK)

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI