Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
GOSPODARSTVO
Urbani inkubator 2.0 – nove tehnologije za nove generacije

Urbani inkubator 2.0 – nove tehnologije za nove generacije

urbani 3

Prostor Urbanog inkubatora/Foto: J.Krnić

Mjesto susreta, poslovnih prilika i rađanja novih ideja – sve to bi trebao postati, danas otvoreni, drugi šibenski Urbani  inkubator, smatraju u Gradu Šibeniku. Smješten je u ulici Fausta Vrančića, u prostoru Šibenčanima poznatom kao bivši “Kluz”.

Opremljen suvremenim  tehnologijama, 3D printerom, 3D skenerom, ploter printerom i skenerom za velike formate,Urbani inkubator trebao bi pružiti sve potrebno za razvijanje novih ideja i proizvoda kreativaca iz područja dizajna, izdavaštva, programiranja, obrta, arhitekture…
– Ovaj  prostor i sve ono što grad pokušava napraviti je za generacije koje dolaze,  za mlade gimnazijalce i učenike Tehničke škole te sve mlade ljude u Šibeniku kojima želimo pružiti sadržaj sa vrlo jednostavnim ciljem i porukom: možete izraziti svoju osobnost u svom rodnom gradu i ne morate odlaziti iz njega. Iskoristite ovaj prostor, razvijte svoje potencijale kroz Urbani inkubator – kazao je prilikom otvaranja šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Mjesto za razvoj mozga

Urbani inkubator 2.0 uređen je po uzoru na tehnološki centar Blue 1647 u Chicagu, u kojem je u svibnju bio pročelnik šibenskog Ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Matija Bumbak.
– Mi ovdje želimo stvoriti atmosferu  koja će ljude motivirati da izraze svoje ideje, da ih usmjere u poduzetničkom smislu jer jedino je to ono što može doprinijeti razvoju grada. Jako je puno mogućnosti u ovom gradu za ljude koji žele razvijati mišiće, a  jako malo za one koji žele razvijati mozak. Ovo je upravo takvo mjesto gdje ćemo omogućiti  da ljudi razvijaju  mozak – kaže Bumbak.
Kako bi američki primjer uspješno zaživio i u Šibeniku, pobrinut će se i voditelj  centra Blue 1647 iz Chicagu, Keith Bradley. On će u sljedećih  20-ak dana pomoći da se s teorije prijeđe na praksu. U urbanom inkubatoru vrlo brzo slijedi  organiziranje  radionica o programiranju, kodiranju aplikacijama odnosno primjeni modernih i inovativnih tehnologija.
urbani 1

Maturantica Josipa isprobala 3D skener/Foto J.Krnić

 Ciljana skupina korisnika prostora su mladi i zato su na otvaranje  bili  pozvani učenici Gimnazije Antuna Vrančića  i Tehničke škole. Prema njihovim prvim dojmovima  Urbani inkubator je pun pogodak.

‘Zanima nas 3D printer’

– Nismo znali da nam je u Šibeniku dostupno toliko najsuvremenije tehnologije. Doći ćemo opet jer nas zanima kako funkcioniraju 3D printer i 3D skener – kazale su maturantice gimnazije Josipa i Dora.
Ukupna vrijednost projekta Urbanog inkubatora je oko 953 tisuće kuna s tim da  je Ministarstvo poduzetništva i obrta podržalo projekt s pola iznosa u sklopu natječaja Poduzetnički impuls, dok je preostali dio osiguran u Proračunu Grada Šibenika.
Sve novosti vezane za uređenje i opremu novog inkubatora moći ćete pratiti na web stranici Urbanog centra Šibenik, a uskoro će biti objavljen i poziv za nove stanare. -Budite spremni za  prijavu i zgrabite svoju priliku! -poručuju iz Gradske uprave Šibenika.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI