Neovisni novinarski portal
19.10.2020.
KULTURA
Tribina: Neprofitni mediji – tko tu profitira? (u zadnjih 7 godina 3604 novinara ostalo bez posla)

Tribina:
Neprofitni mediji – tko tu profitira? (u zadnjih 7 godina 3604 novinara ostalo bez posla)

novinariilustracija2

Tribina Neprofitni mediji: Tko tu profitira? održat će se sutra  (22. prosinca) u 18 sati u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba (Pavla Hatza 16, Zagreb).

Tribinu organizira Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, a sudjeluju Antonija Letinić, glavna urednica portala Kulturpunkt, Sanja Despot, dugogodišnja novinarka, a sada suradnica Forum.tm-a, te Milan F. Živković iz Ministarstva kulture. Zbog čega se održava ova tribina, zašto je za razvoj društva nužno pomagati razvoj neprofitnog medijskog sektora, te zbog čega su tisuće novinara u svega par godina ostale bez posla i drugim srodnim pitanjima može se doznati i u najavnom tekstu za sutrašnju tribinu;
Prema statistikama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u razdoblju od 2008. do 2015. godine 3 604 novinara i novinarki ušlo je u evidenciju nezaposlenih. U istome se periodu broj zaposlenih u novinama se prepolovio, a onih u časopisima i periodičkim publikacijama smanjio za 40 posto. Pad zaposlenosti u drugim medijskim djelatnostima (televiziji, radiju i u novinskim agencijama) bio je blaži, dok su internet mediji u tom razdoblju zabilježili rast.

Usporedno s ovim negativnim trendovima, ali i padom kvalitete medijskog sadržaja u javnom i komercijalnom sektoru, događa se sve jače bujanje neprofitnog medijskog sektora kao utočišta određenog broja novinara. Iako je neproftni medijski sektor u Hrvatskoj uglavnom izrastao iz aktivističke perspektive, u situaciji pada zaposlenosti i propadanja nekih poduzetničko-izdavačkih poduhvata, sve više novinara ulazi u sektor vidjevši u njemu mogućnost slobodnog i kritičkog novinarstava, ali i nastavak bavljenja vlastitom profesijom.

Takvo utočište od komercijaliziranih medija, cenzure i nametnutog lošeg novinarstva najčešće dolazi uz veliku dozu volontiranja i samoeksploatacije. Specifična pozicija poslodavca i radnika, ali i projektni način financiranja čini samoeksploataciju kao slobodni i samostalni izbor svakog novinara/autora u takvim medijima u okolnostima vrlo ograničenih financijskih potpora. Koje su mogućnosti kritičkog novinarstva i sigurnijih uvjeta rada u novinarstvu kojega odlikuje sve veća prekarizacija? Može li ovaj sektor pružiti otpor negativnim trendovima u hrvatskom medijskom prostoru ili je zbog ograničenih mogućnosti financiranja osuđen na perpetuiranje nesigurnog rada?

Na tribini će se govoriti o uvjetima rada u medijskom sektoru, s naglaskom na neprofitne medije, probleme financiranja te njihovu poziciju unutar šireg medijskog prostora u Hrvatskoj, kao i o mogućnosti organiziranja novinara u borbi za bolja radnička prava i kvalitetnije i kritičko novinarstvo.

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI