Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Hrvatski (državni) sabor (foto Wikipedia)

To su te ‘reforme’? Ž. Reineru prva i najvažnija promjena imena ‘Hrvatski sabor’ u – ‘Hrvatski državni sabor’

Hrvatski (državni) sabor (foto Wikipedia)
Hrvatski (državni) sabor (foto Wikipedia)

Hrvatski (državni) sabor (foto Wikipedia)

To su te tzv. reforme, s kojima su tjednima građane Hrvatske maltretirali čelnici koalicije MOST-a i Domoljubne koalicije, papagajski ponavljajući riječ ‘reforme’? Mnogi su se zagrcnuli danas kada su od svježe izabranog predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera čuli što je to prvo što on namjerava učiniti u svom friškom predsjednikovanju. Kako stvari stoje, novopečeni saborski čelnik smatra kako je sada najvažnije – promjeniti ime Hrvatskog sabora. Prema njemu, Hrvatski sabor se više ne bi trebao zvati Hrvatski sabor, nego – Hrvatski državni sabor.

Hoće li promjena imena Hratskog sabora u Hrvatski državni sabor smjesta donijeti prosperitet i blagostanje stanovništvu Hrvatske? Možda, ali samo gazdi poduzeća koje dobije posao izrade nove mjedene ploče, kakve se postavljaju na pročelja institucija.
Inače, Hrvatski sabor se zvao Hrvatski državni sabor i u razdoblju od 1997. do 2000. godine, u vrijeme vladavine HDZ-a. Povijesna zanimljivost kaže i kako se jednako tako zvala i institucija koju je osnovao tadašnji NDH čelnik Ante Pavelić. Prvo zasjedanje tog Hrvatskoga državnoga sabora se održavalo od 23. do 28. veljače 1942, a od 207 imena s liste zastupnika koju je sam sastavio Pavelić (bez izbora i koalicija) pojavilo se njih 153, dok ostali nisu ni došli. Ta tvorevina, koja je ionako služila samo za provođenje Pavelićevih političkih odluka, sastala se još svega nekoliko puta, te je iste godine nepovratno iščezla. Pokazalo se kako ime Hrvatsi državni sabor i nije donijelo neku sreću hrvatskoj parlamentarnoj demokraciji.
Bilo kako bilo, zbilja je nejasno zbog čega je u ovom trenutku, pored nebrojenih problema građana Hrvatske, toliko bitna promjena imena Hrvatskog sabora, i to u ime uz koje se vežu i konkretne negativne povijesne konotacije.
Uostalom, zbog čega je potrebno dodavati riječ ‘državna’, budući da je jasna i poznata činjenica da je Hrvatska država – i to već 25 godina.
U tom slučaju, trebalo bi mijenjati i druga imena, primjerice: Hrvatska državna pošta, Hrvatska državna željeznica, Hrvatska državna televizija, Hrvatski državni autoklub, Hrvatski državni nogometni savez, Hrvatska državna lutrija…
A može se utemeljiti i nova institucija: Hrvatska državna agencija za preimenovanje Hrvatskog sabora.
HDG – Hrvatska državna groteska.
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI