Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
GOSPODARSTVO
TLM/Sindikatom na sindikat: Koliko je uprava naplaćivala svoje usluge dok Tvornica nije radila?

TLM/Sindikatom na sindikat:
Koliko je uprava naplaćivala svoje usluge dok Tvornica nije radila?

Vedran Dragičević, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca (Foto H. Pavić) (2)Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pod vodstvom Vedrana Dragičevića, samo dan nakon konferencije za novinare suparničkog Hrvatskog sindikata metalaca na čelu sa Zdravkom Burazerom i HURS-a Ozrena Matijaševića, okupio je u Šibeniku glavne sindikalne povjerenike preostalih dalmatinskih tvrtki kako bi dali potporu kolegama u TLM Aluminiumu (Valjaonice) u stečaju. Stečaj kao navodni novi početak tvrtke obična je obmana radnika, a sve upućuje, tvrde, da je firma ciljano gurnuta u propast radi interesa pojedinaca za koje su “prljavi posao” odradili razni “plaćenici”.

Zbog toga od stečajnog upravitelja Branka Morića, kojega podržavaju, zahtijevaju da upravi i savjetniku vlasnika TLM Aluminiuma, Branimiru Lepuru,  koji je tvrtku vodio u stečaj, zabrani ulazak i bilo kakav kontakt s Tvornicom. A od onih koji pretendiraju ući u najam Tvornice (Impol), traže da prije toga podmire radnička potraživanja prema kolektivnom ugovoru.

SMH će inzistirati na zakonitosti stečajnog postupka, poručio je Dragičević  i obećao potporu onomu tko uđe u najam TLM Aluminiuma samo pod uvjetom da isplati otpremnine radnicima u iznosu od 3500 kuna po godini staža. Sve bi drugo, kažu, bila prevara.

Dragičević u ime SMH traži od stečajnog upravitelja i da prioritetno preispita što su i kako  uprava i savjetnik vlasnika plaćali dok Tvornica nije radila, koliko su naplaćivali svoje usluge guranja tvrtke u stečaj dok radnici nisu primali plaće, ali i da se utvrdi u čijem vlasništvu su sada tvornički automobili.

Imaju i svoje zahtjeve prema državi, iako su razočarani njezinim postupanjem u slučaju privatizacije TLM-a kao nekadašnje državne tvrtke. Sada pak traže da  država prijavi svoje tražbine kao najveći vjerovnik jer je jasno da je privatizacija propala, a osnovne djelatnosti TLM-a , valjanje i prešanje aluminija, uništene, najvrijedniji dio Tvornice u stečaju, ali ne i društva koja baštine ogromnu količinu zemljišta- ističe Dragičević, dvojeći da je  svrha privatizacije zapravo bila  državno zemljište pretvoriti u privatno , a potom ga prenamijeniti iz industrijskog u građevinsko da bi se, kaže, njime podmirivali nečiji krediti.  SMH zbog svega što se zadnjih godina događalo u TLM-u, koji je unatrag 7-8 godina promijenio tri vlasnika,  traži od DORH-a i USKOK-a  da zabrane raspolaganje  imovinom bivšeg TLM-a sve dok se pošteno ne obeštete radnici koji su bili dio nekadašnjeg, jedinstvenog TLM-a.

Protive se stečaju i u TLM TPP-u (Prešaonici) kojega zagovaraju HSM i HURS, jer bi time, ističu, tvrtka ostala bez imovine, a to znači da radnici ne bi dobili ništa. Očito je, konstatiraju u SMH, da su radnici TLM-a jedine žrtve ovog programiranog uništavanja tvrtke, ali, poručuju, to nećemo dopustiti, nećemo se ženirati doći pred upravnu zgradu TLM-a, pred zgradu županije i Vlade koji nas sve ovo vrijeme nisu htjeli ni čuti.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI