Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
UKRATKO
Svakom građaninu 800 eura mjesečno!!!

Svakom građaninu 800 eura mjesečno!!!

euroFinska vlada finalizira plan uvođenja temeljnog dohotka kojim će se svim građanima mjesečno isplaćivati 800, neoporezivih, eura.  Za većinu zaposlenih Hrvata to je nedostižan iznos od 6 tisuća kuna. 

Prema ranije provedenoj anketi zavoda za socijalno osiguranje 69 % Finaca podržalo je ideju o temeljnom dohotku koja podrazumijeva ukidanje socijalne pomoći. Konačnu odluku o početku isplate temeljnog dohotka finska vlada trebala bi donijeti do studenog 2016. Temeljni dohodak isplaćivao bi se svim punoljetnim građanima bez obzira imaju li drugih primanja.

Za finskog premijera Juha Sipilä uvođenje temeljnog dohotka znači pojednostavljivanje sustava socijalne pomoći. Finska vlada nada se kako će ova mjera smanjiti stopu nezaposlenosti koja je sada na rekordnim razinama odnosno da će potaknuti nezaposlene da prihvaćaju i lošije plaćene povremene poslove. Sada to ne mogu jer bi izgubili pravo na novčanu naknadu.

Godišnji trošak nove mjere financijske pomoći građanima, Finsku će, prema izračunu Bloomberga, stajati oko 52 milijarde eura.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI