Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KULTURA
Stižu bageri i na tvrđavu sv. Nikole

Stižu bageri i na tvrđavu sv. Nikole

Goran Pauk - početak radova na projektu tvrđave sv. Nikole (Foto H. Pavić) (2)Danas počinju radovi na uređenju i zaštiti tvrđave sv. Nikole u šibenskom kanalu sv. Ante. Šibensko-kninski župan Goran Pauk na današnjoj konferenciji za novinare je predstavio projekt, zajedno s ravnateljicom JU Priroda Anitom Babačić Ajduk i konzervatorom Josipom Ćuzelom, kojeg je Ministarstvo kulture imenovalo za  koordinatora projekta nominacije Venecijanskih utvrda između 15. i 16. stoljeća, za dio koji se odnosi na Šibenik tj. tvrđavu sv. Nikole.

–  Radi se o uklanjanju deponiranog materijala i rušenju građevine u kliještima tvrđave i pregrada unutar tvrđave. Doprema opreme i odvoz materijala mogući su isključivo morskim putem, što je i razlog zašto je to sve toliko skupo. Radovi predviđaju iskop, rušenje, uklanjanje i odvoz materijala i građevinskog otpada. Koštat će ukupno 1,18 milijuna kuna i rok za izvođenje radova je 30 dana, odnosno do kraja prosinca. Ovisno rezultatima termovizijskog istraživanja dovršit će se i projektiranje kopnenog pristupa tvrđavi i sanacija mula, ali to je ono što nas tek čeka i što je planirano za napraviti u slijedećoj godini s milijun kuna predviđenih u proračunu za 2016. godinu koji tek treba usvojiti – rekao je župan Pauk.

Unutrašnjost tvrđave sv. Nikole

Unutrašnjost tvrđave sv. Nikole

U srpnju ove godine tvrtka Marinaprojekt d.o.o. je izradila Idejni projekt pripremnih radova na tvrđavi sv. Nikole na koji je ishodovana suglasnost konzervatora. Proveden je postupak javne nabave temeljem kojega je izabran najpovoljniji izvođač radova tvrtka TONIKOM d.o.o. iz Dubrovnika. Za stručni nadzor izabrana je tvrtka DOM-KONZALTING d.o.o. Obje tvrtke imaju sva potreba dopuštenja Ministarstva kulture za izvođenje radova na kulturnom dobru, a u same radove uključen je i Konzervatorski odjel u Šibeniku.

Kao vro važan detalj, koji bitno usporava sve projekte i radove na tvrđavi sv. Nikole u odnosu na druge slične projekte u gradu, župan Pauk je istaknuo činjenicu da je građevina predložena za postupak upisa na UNESCO-vu listu kulturnih dobara,  na inicijativu grada Bergama za venecijanske utvrde od 15.-17. stoljeća na prostoru nekadašnje Mletačke Republike. –  Nominacija na UNESCO-ovu listu nam je od izuzetne važnosti te ćemo kod svih radova konzultirati osim Konzervatorskog odjela i predstavnike UNESCO-a – rekao je Pauk.

Kako god, kad se kroz slijedećih nekoliko dana ukloni 3300 ‘kubika’ nasipa s južne strane tvrđave, posjetitelji kopnom više neće moći doći do nje, barem ne dok se ne sagradi mostić koji će voditi os Školjića do pristaništa gdje postoje jedina vrata u tvrđavu. Moguće je da će mostić voditi i do još jednih zazidanih vrata, za koja se zna da su nekad postojala i koja će biti ponovno otvorena ako se utvrdi njihova točna pozicija.  Sv. Nikola (Foto H. pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI