Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Arhivska fotografija Ljubljane pod snijegom  (Hina)

Slovenija slavi već osmi Božić bez snijega, a prvi u žilet-žici

Arhivska fotografija Ljubljane pod snijegom (Hina)

 Arhivska fotografija Ljubljane pod snijegom  (Hina)

Arhivska fotografija Ljubljane pod snijegom (Hina)

Božić u Sloveniji i ove je godine prošao bez snijega, osmu godinu za redom, kako javlja Hina. Slovenski meteorolozi su izračunali da je mogućnost “bijelog Božića” zbog fenomena ‘zelenih zima’ izazvanog klimatskim promjenama samo 50 posto,  iako je riječ o zemlji s jakim alpskim utjecajima, smještenoj južno od Karavanki i Julijskih alpa. No ništa od  pahulja.

Zadnji je Božić sa snijegom u većem dijelu Slovenije bio 2008., a posljednje četiri godine u većem dijelu zemlje nitko mu se nije ni nadao jer su dnevne temperature u većem dijelu zemlje bile oko 10 stupnjeva Celzija.
Prateći podatke o snježnim padalinama u zadnjih 70 godina meteorolozi su izračunali da je vjerojatnost da snijeg padne za Božić ili neposredno prije Božića samo 50 posto, u prosjeku za cijelu zemlju. Veća je u krajevima na nadmorskoj visini iznad 500 metara, a najveća u alpskim dolinama, te u području Julijskih Alpa. Tamo je 1950. zabilježen i snježni rekord, kad je kod mjesta Radeče za Božič bilo 160  centimetara snijega, što je danas gotovo nevjerojatno, a onda je bilo skoro normalno da zimi padne više od pola metra bijelog.
Inače, statistička mogućnost da snijeg padne pred Božić i Novu godinu najveća je u Kranjskoj Gori  i iznosi čak 90 posto, ali su oni koji su se možda  na to kladili ove godine su izgubili jer snijega nije bilo. Zadnji je put u Kranjskoj Gori snijeg pao prije  mjesec dana, ali se otopio, pa za posao strahuju i turistički djelatnosti iz tog skijališta jer im skijaši otkazuju rezervacije i za početak iduće godine.
Ovoj Hininoj vijesti dodajmo kako Slovenci osmu godinu za redom nemaju snijega za Božić, dodajmo i to da zato Slovenci u deželi blagdane po prvi put u povijesti slave u žilet-žici, smrtonosnoj bodljikavoj žici koju i dalje postavljaju na granici prema Hrvatskoj, državi u kojoj inače desetljećima ljetuju i uživaju u svojim vikendicama na moru, te krstare brodovima privezanim u hrvatskim lukama i marinama.
Jasna poruka (Facebook)

Jasna poruka (Facebook)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI