Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
Sport
Šibenska regata krstaša: Po bonaci se poznaju junaci (FOTO)

Šibenska regata krstaša:
Po bonaci se poznaju junaci (FOTO)

Šesnaesti put krstaši su zaplovili od Mandaline do Šibenskog mosta i nazad.

Šesnaesti put krstaši su zaplovili od Mandaline do Šibenskog mosta i nazad.

Regata 7

(Foto: Jozica Krnić)

Neslužbeni rezultati govore da je pobjedu odnio brod Fatamorgana, kojim je kapetanio Mate Arapov. Posljednja je to vijest s regate, koja je počela blagom jedriličarskom katastrofom – apsolutnom bonacom.
Šesnaesta po redu Šibenska regata krstaša održana je po prekrasnom danu bez daška vjetra. Jedan dašak pojavio se, doduše, oko 13 sati. Jedina situacija gora od te jest da pada kiša, a da vjetra nema, baš onako kako je to prošle godine bilo. Denis Marinov, šef Regatnog odbora, nije imao milosti – start je označen prema rasporedu u 11 sati (onim pucnjem iz topa od kojeg svima zuji u ušima još satima), pa makar svi stajali u mjestu.
Nisu stajali u mjestu, kontra kurenat gurao je jedrilice unazad, tako da dobar dio njih ni do starta nije mogao dopuzati. U takvim trenucima domaćem običnom jedriličaru (mada je među 34 broda bilo i Šveđana, Talijana, Nijemaca…) ne preostaje ništa drugo doli okrenuti stvari na šalu – jedna varijanta bila je da se svima podijele jednake pente, a druga, još bolja, da se jedrilice potežu na sidro, pa tako svakih pedeset metara…
– Meni je bitno da su oni startali, pa sad što bude – rekao je Marin Paić, predsjednik JK Val i glavni čovjek Organizacijskog odbora, kojeg podređeni od milja zovu Dotur, od jel’te doktor, što po diplomi i radnom mjestu i jest. – Pa nije ni ovo loše, neka jedriličari uživaju i pogledu na grad, a mi s rive imamo ih kao na dlanu – okrenuo je doktor Paić na optimizam.
Regata 19

(Foto: jozica Krnić)

I zbilja, 34 otvorena floka bila su upečatljiva slika gledana sa šibenske rive. A ni na samoj rivi nije nedostajalo događanja: Šibenska narodna glazba prodefilirala je gore-dolje nekoliko puta, djedovi mrazovi/bajkeri turirali su između zgrade Županije i hotela Jadran, bilo je i mažoretkinja, krampusa, Sv. Nikole, i Djeda Mraza na skijama. Bio je i studio Radio Šibenika na otvorenom, koji je muku mučio s internetskom vezom, no javljanja uživo odrađena su kao da nikakvih tehničkih problema nije bilo.
Oko 13 sati pojavila se naznaka vjetra i jedrilice su konačno jedrile. Ispred sebe su ugledale Fatamorganu, koja je bila dovoljno stvarna da prva prođe kroz cilj. Znalci kažu da je to očekivano, jer se radi o brodu koji je stvoren za nevjetrovite uvjete – lagan, a oboružan ogromnim jedrima.
U trenutku nastajanja ovog teksta formira se poveći red za fažol, nema gladnijih usta od jedriličarskih nakon regate. Sve njih čeka i izvlačenje lutrije jer Valove hostese, prepredene kakve već jesu, u klub Azimut gdje se dijelio ručak nisu puštale nikoga tko nije kupio listić. Navodno je skoro svaka dobitna.
Fotogalerija Jozice Krnić:
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI