Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
KULTURA
Plakat 21. festivala /autor Danijel Žeželj

Sa(n)jam knjige u Puli:
Otok-Geto-Azil

Plakat 21. festivala /autor Danijel Žeželj

Sa(n)jam knjige, 21. festival književnosti i ostalog započinje danas u podne u Domu hrvatskih branitelja u Puli, a otvara ga glumica Jadranka Đokić, koja je na otvaranju sudjelovala i prije 17 godina, kada je kao gimnazijalka izgovorila tadašnji moto Sajma, Balotine stihove „Lip je život samo ontar kad se bez straha žrtvuje“.

Ceremoniju otvorenja glazbom će pratiti glazbeni sastav Lice mista, koji su mjestom s kojeg dolaze – Preko na otoku Ugljanu – izravno povezani s temom Sajma ili barem onim prvim dijelom teme koji se odnosi na fenomen otoka, a pjevaju na prečkom dijalektu o otočkoj zbilji.
Inače, tematsko polazište 21. Sa(n)jam knjige u Istri je Otok-Geto-Azil, temu kojiu je dojmljivo vizualno oblikovao umjetnik Danijel Žeželj, promotivni video klip je izradila Dubravka Turić zajedno sa Žeželjem, a za vrsnu sajamsku web stranicu je odgovoran Joško Gambirožić, a u dizajnerskom timu su i Hrvoje Đukez i Boris Greiner.
– Otok-Geto-Azil je sigurno najakutalnija tema koju je Sajam ikad imao. Kad je tema postavljena, ni slutili nismo da će se ona prožeti s trenutkom u kojem živimo i da ćemo radeći na programu svjedočiti ovakvoj izbjegličkoj krizi, gledati kako se slobodna Europa pretvara u utvrđeni otok, geto i istovremeno azil, da ćemo nemoćno promatrati zatvorene granice, građenje ograda i rastuću kseneofobiju. Kroz mnogobrojne okrugle stolove, knjige suvremenih autora, izložbe, filmove i umjetničke instalacije ovogodišnji će Sajam pokušati otvoriti širu raspravu o današnjem trenutku, ali i propitivati teme poput getoizacije slobodne misli, samogetoizacije intelektualaca, cenzure i autocenzure – ustvrdila je Magdalena Vodopija direktorica sajma, kojeg priređuje Udruga Sa(n)jam knjige.
Vizual sajma (autor Danijel Žeželj)

Vizual sajma (autor Danijel Žeželj)

Na pulskom Sajmu ove godine izlaže više od 200 nakladnika iz Hrvatske i regije s gotovo 20.000 naslova, a posebna pažnja posvećuje se malim nakladnicima i onima koje je teško naći u knjižarskoj mreži. Osium novih, bit će i manje novih knjiga: sajam će ove godine prvi puta imati svoj pravi, veliki antikvarijat s više od 6.000 naslova zahvaljujući antikvaru Željku Međimorecu iz riječkog Ex Librisa.
– Mlađe čitatelje i one sklone pop kulturi, vjerujemo, zainteresirat će tematski štand pod nazivom „Art&Music“ (u čast Art&Music festivala). Na tom štandu će se naći veliki izbor knjiga koje možemo svrstati u pop kulturu, biografije glazbenika, monografije suvremene umjetnosti, stripovi, grafičke novele i gramofonske ploče. Literatura je to (i glazba) koja prati program Strip Strasse te novi program sajma Book F(or)ever namjenjen srednjoškolcima – najavljuje se.
Ima ponešto i za još mlađe: dio sajma nazvan „Monte Librić“ predstavit će izbor dječje literature, a vrhunac za najmlađe čitatelje očekuje se 6. prosinca u 12 sati na glazbeno-scenskom dočeku Sv.Nikole pod nazivom „Nikola la la la“.
S najavne press konferencije (foto Sa(n)jam knjige)

S najavne press konferencije (foto Sa(n)jam knjige)

Nadalje, hvatski nakladnici obećavaju velike popuste (od 10 – 70 i posebne, dnevne akcije – dodatne popuste na određenu knjigu ili cijeli komplet naslova. A bit će i nagradnih igara: uz čitateljsku nagradu „dr. Ivo Borevečki“, Sajam ove godine pokreće još jednu nagradu pod nazivom „Libar za vajk“ koja je, također, namijenjena čitateljima, posjetiteljima Sajma, ali je na neki način i posveta samim knjigama.
Inače, program Sajma je doista bogat i raznolik, te broji više od 100 događaja u kojima će sudjelovati 150 autora, predstavljača, urednika i prevoditelja.
– Sajam ovogodišnjim autorima i njihovoj publici otvara prostor za neformalna druženja. Autori će nakon promocija potpisivati knjige u Centralnoj dvorani Sajma. „Pisac potpisuje“ novost je pulskog festivala knjige i autora te će se odvijati svakodnevno od 18 do 21 sat. Izvan ovih termina upriličit će se posebno potpisivanje knjige Borisa Pavelića Smijeh slobode – Uvod u Feral Tribune i uz nazočnost protagonista knjige (Borisa Dežulovića i Predraga Lucića) proslaviti treće izdanje ove knjige koja je prošle godine premijerno predstavljena upravo na Sajmu. Ova prava „fešta od knjige“ održat će se 6. prosinca u 13 sati u Centralnoj dvorani. U posebnim terminima potpisivat će svoje knjige i neformalno razgovarati sa svojim čitateljima gosti Sajma koji nisu u službenom programu poput Ante Tomića, Olje Savičević Ivančević, Ivana Lovrenovića, Gorana Vojnovića… – nabrajaju se detalji programa.
A sajam je počeo i ranije, akcijom „Pula čita“ kojom je Sajam uveo knjigu i čitanje u javne prostore grada (u autobuse, kafiće, na ulicu). Brojni prijatelji i suradnici Sajma odazvali su se ovoj akciji te vlastitim primjerom, čitajući na javnim mjestima, podržali čitavu ideju, koju je fotoaparatom zabilježila službena fotografkinja Sajma, Tanja Draškić Savić, a fotografije javnog čitanja po autobsima i drugdje bit će izložene u jednom od izloga galerije Cvajner.
Akcija 'Pula čita' (foto: Tanja Draškić Savić, Sa(n)jam knjige)

Akcija ‘Pula čita’ (foto: Tanja Draškić Savić, Sa(n)jam knjige)

U nastavku prenosimo opis dijela programa kako su ga predstavili organizatori, no podrobnije informacije se mogu doznati na internetskoj stranici sajma.
AUTORI 21. SAJMA
U više od sto programa Sajma sudjelovat će ukupno 146 književnika, glazbenika, prevoditelja, izdavača, urednika, likovnih umjetnika, predavača. Točno 50 autora dolazi na Sajam sa svojim novim knjigama.
Grupu inozemnih autora predvode dva izuzetno renomirana imena europske kulturne scene: Terry Eagleton, jedan od najvećih teoretičara književnosti i kulture kojem su ove godine u Hrvatskoj prevedene i izdane dvije knjige i Erri De Luca, talijanski pisac, prevoditelj i aktivist, kojeg su pisci iz cijeloga svijeta podržavali putem peticija, a zbog sudskog proces na kojem mu se sudilo za verbalni delikt.
Autori koji s posebnim senzibilitetom pristupaju problemskim pitanjima migranata, getoizaciji slobode govora ili pak otoku kao utopijskom mjestu i paradigmi poetičnog i literarnog prostora, na pulski Sajam dolaze s Islanda – Jon Kalman Stefansson, iz Ukrajine – Jurij Viničuk i Oleksandr Irvanec, Njemačke – Joachim Sartorius, Švicarske – Lukas Bärfuss, iz Bosne i Hercegovine – Namik Kabil.
p6

Na mlađima knjige ostaju (Akcija ‘Pula čita’ foto: Tanja Draškić Savić, Sa(n)jam knjige)

Pulska publika posebno iščekuje premijerna predstavljanja knjiga kojih je svake godine sve više. Autori koji će u Puli premijerno predstaviti svoje nove naslove bit će: Borivoj Radaković sa svojim novim romanom koji smo iščekivali osam godina, poznati publicist Ivica Ivanišević sa svojim romanom prvijencem, scenarist Namik Kabil sa svojim biografskim romanima, Miljenko Jergović s dvije knjige koje govore o Sarajevu, Alem Ćurin sa stripom, Marina Vujčić s novim romanom i Željko Krušelj s intrigantnom knjigom o časopisu Polet. Premijerno predstavljanje imat će i troje mladih Puljana: Andrea Matošević i Igor Duda predstavljaju svoje nove publicističke naslove, a dramaturginja Jasna Žmak svoj prvi roman. Istarski bard Milan Rakovac premijerno predstavlja svoja Izabrana djela, a europski priznat, ali zauvijek Puljanin Dragan Velikić odabrao je svoj grad za hrvatsku premijeru romana “Islednik”.
Kroz mnogobrojne programe, nove poput Book F(or)ever, ali i tradicionalne kao što su Suton uz knjigu, Razgovori iza zavjese, Bertijev program, Autor čita autora i Doručak s autorom predstavit će se još i: Zdravko Zima, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Predrag Lucić, Boris Greiner, Borna Vujčić, Zvonko Maković, Tonko Maroević, Nadežda Čačinovič i dr. Od zanimljivih gostiju na okruglim stolovima svakako treba izdvojiti: Snješku Knežević, Žarka Puhovskog, poznatu talijansku novinarku Valeriju Brigida, Dragana Živadinova i tursku spisateljicu i aktivistkinju Ece Temelkuran.
OKRUGLI STOLOVI
Okrugli stolovi i panel diskusije bit će, kao i uvijek, poprišta na kojima će se tema Sajma razložiti na najbolji mogući način, a ove godine održat će se pet „živih“ diskusija: Lampedusa, Prognanici – pogled s istoka, Walter Benjamin, smrt izbjeglice, Otok – geto – azil i Migracije kao izazov naciji – državi.
p4

Akcija ‘Pula čita’ (foto: Tanja Draškić Savić, Sa(n)jam knjige)

BOOK F(OR)EVER & KINO HRT-a
Book F(or)ever, knjiška groznica koja će na neke djelovati tako da zauvijek ostanu vezani za knjigu, program je na kojem će mladi srednjoškolci imati priliku s autorima Sajma (strip crtačima, glazbenicima, književnicima) raspravljati, kritički propitkivati, nadilaziti stereotipe i predrasude te raspravljati, na postavljenu temu. Anti lektira, Pop poet, Tema dox i Strip Strasse podnaslovi su ovog programa koji će voditi dvojac Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar.
Srednjoškolci u jutarnjim terminima, a posjetitelji Sajma u ranim popodnevnim satima moći će pratiti dokumentarne filmove te televizijske emisije iz bogate produkcije Hrvatske radiotelevizije s kojom Sajam partnerski surađuje. Program HRT kina podijeljen je na: Temu dox – dokumentarni filmovi koji prate temu Sajma, Knjiga na Trećem – pregled televizijskih emisija koje se bave knjigom i čitanjem te na Odabrao Dean Šoša – selekciju provokativnih dokumentaraca koje je odabrao glavni urednik Trećeg programa HRT-a. Projekcije će se održavati na glavnoj sceni Sajma u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja. Osim kina, HRT će na Sajmu organizirati i Tribinu III programa Hrvatskog radija Migracije kao izazov naciji-državi, okrugli stol Baš mi se čita! i slušaonicu Hrvatskog radija.
STRIPOVSKA I ART & MUSIC
Prošle je godine pulski sajam prvi put u žarište postavio strip te cijelu jednu ulicu nadomak Sajmu pretvorio u Stripovsku ulicu – Via dei fumetti – Strip Strasse u kojoj će se ove godine održati Noć stripa s izložbom A5 i Strip strasse maratonom na kojem će sudjelovati mlada, ali već renomirana Ivana Pipal, slikarski duo iz Slovenije Beli sladoled (Miha Perne i Leon Zuodar), beogradski strip autor Boris Stanić i zagrebački street artist Miron Milić.

21.Sanjam knjige u Istri-Horizontal

U Stripovskoj ulici bit će i klub Kumpanije od libra – ovogodišnjih sudionika stručnog Fellowship programa, koji će u velikoj mjeri obuhvaćati upravo strip literaturu s posebnim osvrtom na grafičke novele. Kupanija od libra ponovno će biti izvrsna prilika za razmjenu informacija i stvaranje mreže između domaćih i stranih izdavača, autora, prevoditelja, književnih agenata i organizatora literarnih manifestacija, među kojima će biti dvadeset sudionika iz Francuske, Grčke, Ukrajine, Italije, Slovenije, Srbije i Hrvatske. U programu Strip Strasse na glavnoj pozornici Sajma gostovat će poznati francuski strip crtači Benjamin Flao i Sylvain Coissard.
U Stripovskoj će se održavati i radionica stripa koju organizira poznati Art&Music festival, a koju će voditi pulska strip autorica Petra Gardijan. Tom radionicom i cjelonoćnom svirkom (Letu štuke, Miki Solus, Artan Lili, Lice Mista) u nekad kultnom klubu Hotela Pula oživjet će, prvi put zimi, u sklopu Sajma kultni festival Art&Music, koji od svog osnutka uspješno sublimira strip i glazbu. Glazbeni program zajedno su postavili Branimir Slijepčević Brada i Dario Marušić. Na Sajmu je Art&Music, zajedno sa Stripovskom ulicom, hommage pulskoj underground sceni 90-ih, otok i azil stripašima, bendovima i svima onima kojima je riječ cenzura strana, a sloboda govora neophodna za preživljavanje.
ČETIRI IZLOŽBE SAJMA
Uz već spomenutu izložbu strip crtača A5, prvi dan Sajma otvorit će se u Gradskoj galeriji Pula izložba: Antun Motika – protostrip i karikature, koju je Sajam prema ideji Andree Matoševića osmislio u suradnji sa Zbirkom umjetnina grada Pule. Ova izložba prikazuje rane i netipične radove Antuna Motike u kojima se bavi političkom karikaturom i ilustriranim knjigama. Kustosi izložbe su Emina Popović i Andrea Matošević, a krajnji cilj izložbe je povezati strip kao jedno od žarišnih tema Sajma, glavnu temu kroz Motikin kritički pristup političkoj situaciji u kojoj je živio te grad Pulu.
sknjige

Knjige se slažu (foto: Sa(n)jam knjige)

 

U Galeriji Cvajner predstavit će se eminentni beogradski grafički dizajner, vizualni umjetnik i osnivač life style brenda Futro Slavimir Stojanović s izložbom Knjige koje nisam napisao – izmišljene naslovnice knjiga gdje se autor poigrava s dosjetkama, ironijom, ali i autoironijom.
Po prvi put u povijesti Sajma jedan od “sajamskih prostora” postat će i Augustov hram, a sve zahvaljujući izložbi Intermundia Ane Dane Beroš.
REGIONALNO ŽARIŠTE – BEOGRAD ČITA
Posljednje desetljeće Sajam redovito predstavlja određenu regiju i njezin kulturni milje. Ove godine regionalno žarište bit će usmjereno na snažnu umjetničku scenu grada Beograda. Program Beograd čita osmišljen je u suradnji s Geopoetikom, a glavni selektor programa je Vladislav Bajac, direktor Geopoetike i član programskog odbora Sajma. Atmosferu suvremenog Beograda u Pulu će prenijeti bardovi ovog osebujnog grada i mlađi beogradski autori, među kojima su: Slobodan Šijan, Goran Marković, Božo Koprivica, Slavimir Stojanović (Futro), Slavoljub Stanković, Đorđe Miketić, Dana Todorović, Vesna Goldsworthy i Predrag Miki Manojlović.
Program Beograd čita u jednom je dijelu i posveta filmskoj Puli, jer nam zlatnim Arenama nagrađivani, miljenici pulske filmske publike: Goran Marković, Slobodan Šijan i Miki Manojlović dolaze na Sajam. Dolaze s knjigama, a Goran Marković uz knjigu nosi film.
A programski raspored u kraćim crtama pročitajte OVDJE.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI