Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
UKRATKO
Nuklearka Fukushima/ Foto;Kyodo News-Pool/AP Photo

Radijacija iz Fukushime dospjela blizu američkih obala

Nuklearka Fukushima/ Foto;Kyodo News-Pool/AP Photo
Nuklearka Fukushima/ Foto;Kyodo News-Pool/AP Photo

Nuklearka Fukushima/ Foto;Kyodo News-Pool/AP Photo

Radijacija od katastrofe japanske nuklearne centrale iz 2011. proširila se do sjevernoameričkih obala a iako se zagađenost povećava na ranije poznatim mjestima, razine su još uvijek preniske da bi ugrozile ljude ili život u oceanu, rekli su u četvrtak znanstvenici.

Ispitivanje stotina uzoraka vode Pacifika potvrdilo je da japanska nuklearna centrala u Fukushimi nastavlja ispuštati radioaktivne izotope više od četiri godine nakon što je u njoj došlo do nesreće, rekao je Ken Buesseler, morski radiokemičar u Oceanografskom institutu Woods Hole.
Zadnjih mjeseci otkriveni su tragovi cezija-134 na nekoliko stotina kilometara obala saveznih država Oregona, Washingtona i Kalifornije kao i u blizini obale kanadskog otoka Vancouver.
U ožujku 2011. katastrofalan potres izazvao je tsunami koji je pogodio nuklearnu centralu Fukushima, 209 km sjeveroistočno od Tokija, oštetivši nekoliko reaktora i dovevši do bijega 160.000 ljudi iz obližnjih gradova. Bila je to najgora nuklearna katastrofa u svijetu nakon Černobila 1986.
Prošle godine je Institut Woods Hole izvijestio da se radijacija može utvrditi na oko 160 km od obale sjeverne Kalifornije, a u travnju radijacija je otkrivena u blizini kanadskih obala. Najnovija mjerenja utvrdila su do sada najviše razine radijacije izvan japanskih voda na nekih 2574 km zapadno od San Francisca.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI