Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
SCENA
John Lennon

Pucanj u rock and roll:
Na današnji dan ubijeni su John Lennon i Dimebag Darrell

John Lennon

Osnivač Beatlesa ubijen je s četiri metka u leđa, a gitarist Pantere s tri u glavu.

John Lennon

John Lennon

John Lennon ubijen je 8. prosinca 1980. ispred zgrade Dakota u New Yorku. Dok se brojne teorije zavjere ne pokažu istinitima, službena verzija glasi da ga je ubio tada 25-godišnji zaštitar iz Honolulua Mark David Chapman. Lennon je toga dana odradio fotografiranje za naslovnicu Rolling Stonesa s legendarnom Annie Leibovitz, dao intervju novinaru Daveu Sholinu iz San Francisca te snimio gitarističke dionice za pjesmu „Walking on Thin Ice“ njegove supruge Yoko Ono.
Chapman, koji se nekoliko sati prije ubojstva rukovao s Lennonom te mu pružio ploču „Double Fantasy“ na potpis, dočekao je kasno navečer Johna i Yoko pred Dakotom i ispalio pet metaka u leđa glazbenika, od kojih su četiri pronašla metu. Ubojica je potom sjeo na pločnik, držao u rukama Salingerovog „Lovca u žitu“ te mirno pričekao policiju. Motivi njegova čina do danas nisu razješnjeni, što je dalo maha raznim teorijama, koje uključuju i naručivanje ubojstva od strane tadašnjih najviših američkih dužnosnika.
U 23.15 sati John Lennon je preminuo u operacijskoj dvorani bolnice Roosevelt, a na bolničkim zvučnicima zasvirala je „All My Loving“ Beatlesa. Mark David Chapman dobio je doživotnu zatvorsku kaznu s mogućnošću pomilovanja nakon dvadeset godina. Trenutno kaznu izdržava u zatvoru u gradu Alden, država New York, a molbe za pomilovanja odbijene su mu već osam puta, zadnji put ove godine.
Dimebag Darrell (YouTube screenshot)

Dimebag Darrell (YouTube screenshot)

Dimebag Darrell, pravim imenom Darrell Lance Abbott, ubijen je 8. prosinca 2004. tijekom koncerta njegova benda Damageplan u klubu Alrosa Villa u gradu Columbusu. Ubio ga je 25-godišnji marinac Nathan Gale s tri pucnja u glavu. U metežu koji je nastao ubijene su još tri osobe, a sedam ih je ranjeno. Život su, među ostalima, izgubili i šef osiguranja grupe Jeff Thompson te Nathan Bray, obožavatelj benda, koji je na pozornici pokušao oživjeti Dimebaga. Galeu je presudio policajac koji mu je prišao s leđa i ispalio mu osam metaka u glavu. Kod ubojice je pronađeno još 35 neispaljenih metaka u 6-milimetarskoj Beretti.
O motivima Nathana Galea se ne zna puno, no dvije se teorije često provlače kroz medije – prema jednoj, Gale je bio ljut zbog raspada Pantere, kultnog i iznimno utjecajnog metal benda kojega je Dimebag osnovao sa svojim bratom Vinnieom Paulom. Druga teorija kaže da je Gale vjerovao da mu je Dimebag Darrell ukrao jednu pjesmu zbog čega je šest mjeseci ranije došlo do svađe tijekom koncerta u Cincinnatiju, gdje je Nathan Gale napravio pet tisuća dolara štete na opremi grupe Damageplan.
Prema kritičarima Rolling Stonesa, Dimebag Darrell jedan je od 50 najutjecajnijih gitarista svih vremena.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI