Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Prva sjednica osmog saziva Sabora – u ništa!

Prva sjednica osmog saziva Sabora – u ništa!

Prvi pokušaj konstituiranja Sabora nije uspio. Za predsjednika je predložen Robert Podolnjak iz Mosta, njegovu je kandidaturu podržalo 55 zastupnika, ali ne i Domoljubna koalicija. A bez njihove potpore Podolnjak odbio biti kandidat...
Sabornica, 153 zastupnička mjesta, tri galerije, sustav elektroničkog glasovanja te audio i video snimanja (Foto: Hrvatski sabor)

Sabornica, 151 zastupničko mjesto, tri galerije, sustav elektroničkog glasovanja te audio i video snimanja (Foto: Hrvatski sabor)

Nakon samo dvadesetak minuta, prva sjednica osmog saziva Sabora, koja je počela u 10 sati,  prekinuta je. Prvi pokušaj konstituiranja državnog parlamenta ” u ništa”, iako je u zastupničke klupe sjeo 151 izabrani sabornik, dakle, svi koji su dobili mandat na recentnim izborima. Jedinog predloženog kandidata za šefa Sabora, Roberta Podolnjaka, zastupnika Mosta, iza čije kandidature je stalo 55 zastupnika, HDZ nije podržao. Podolnjak je potom odustao od kandidature, a Josip Leko, koji je predsjedao Saborom, prekinuo sjednicu. Čeka nas druga runda, drugi pokušaj konstituiranja parlamenta, ili novi izbori…

Saborom, u prvom pokušaju njegova konstituiranja,  predsjedao je Josip Leko, šef parlamenta iz prošlog, sedmog saziva. Konstatirao je da su na sjednicu stigli svi zastupnici, pozdravio predsjednicu Republike Kolindu Grabar Kitarović, koja je sjedila uz premijera Zorana Milanovića, i postupak izbora predsjednika Sabora mogao je početi. Predložen je samo jedan kandidat, Robert Podolnjak, zastupnik Mosta, a njegovu je kandidaturu poduprlo 55 zastupnika. HDZ je zatražio stanku radi sastanka kluba zastupnika. Leko je takvu mogućnost odbio jer dok nije konstituiran Sabor nisu ni zastupnički klubovi.

Podolnjak je tražio očitovanje zastupnika Domoljubne koalicije, jer, kandidaturu ne prihvaća ukoliko iza nje ne stoje obje velike koalicije. Davorin Mlakar, u ime Domoljubne koalicije je kazao da HDZ ne podržava prijedlog , nakon čega je Podolnjak odustao od kandidature. A Josip Leko zaključio prvu, neuspjelu sjednicu novog saziva hrvatskog parlamenta. Nova će, rekao je, biti kada bude jasno tko u Saboru ima većinu.

Ako je u ovom sastavu Sabora itko bude imao…


VEZANE VIJESTI