Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
UKRATKO
Plavim kuvertama protiv korupcije

Plavim kuvertama protiv korupcije

korupcija

Perilica rublja pred šibenskim kazalištem/Foto,J.Krnić

Forum mladih SDP-a Šibensko-kninske županije obilježio je Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Pred šibensko kazalište iznijeli perilicu rublja.

Puno je stvari u društvu s kojima se  ne slažemo i zbog toga želimo informirati i upozoriti građane na ono što se nažalost često događa. Poruka je jasna, perilica simbolizira da smo protiv pranja novca – rekao je pored perilice za rublje čelnik mladih Esdepeovaca Luka Nikpalj.
Građanima su dijelili spužvice za pranje suđa ali i plave kuverte s lažnim novčanicama i porukom.
Korupcija je rak Hrvatske, a Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. prosinca, na dan kada je 2003. godine u Meksiku potpisana Konvencija Ujedinjenih naroda protiv korupcije.
Prema indexu percepcije korupcije Hrvatska je prošle godine na ljestvici Transparency Internationala bila 66. ,a ove smo godine od 176 zemalja zauzeli 62 mjesto. Prvi smo u regiji s ocjenom 46 što je blizu prolazne ocjene 50, no još uvijek daleko od prosjeka Unije koji iznosi 63,6.
Statistika pokazuje kako je u u prvih 10 mjeseci ove godine prijavljeno je 446 korupcijskih kaznenih djela što je 29 % manje prijava u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Transparency International Hrvatska (TIH) poručio je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, da je borba protiv korupcije obaveza i odgovornost svakog hrvatskog građanina. Ističu kako će, stvaranjem društvene klime s pozitivnim društvenim vrijednostima, poput poštenja i povjerenja, koruptivno ponašanje postati društveno neprihvatljivo.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI