Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
Petrov: Gotovo je! Prekidamo pregovore s Milanovićem!

Petrov:
Gotovo je! Prekidamo pregovore s Milanovićem!

Na pitanje što će biti dalje odgovorio je da ne zna. - To će odlučiti Nacionalno vijeće - dodao je Petrov.
Èetvrti krug konzultacija predsjednice RH - Božo Petrov

Božo Petrov /Foto,FAH

– U ovom trenutku pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni. Uzimali su nam saborske zastupnike, od Petrine, do Prgometa, smatrali smo da možemo nastaviti s njima razgovore, makar su nas nazivali fašistima, sve smo to zanemarili, i rekli na stranu sve osude… Ali ovo što se sada dogodilo, što se događa u zadnjih 48 sati, da SDP zove naše saborske zastupnike i da traže njihovu pojedinačnu potporu ako se ne dogovorimo – rekao je Petrov pred sjedištem MOST-a.

Na pitanje što će biti dalje odgovorio je da ne zna.
– To će odlučiti Nacionalno vijeće – dodao je Petrov.
A samo par sati ranije činilo se kako će četvrte konzultacije kod predsjednice proći glatko. U to je bio uvjeren Zoran Milanović koji je najavio da će između Božića i Nove godine biti postignut dogovor s Mostom nezavisnih lista te da će Božo Petrov imati dovoljan broj potpisa da od predsjednice Republike Koline Grabar-Kitarović dobije mandat za sastavljanje Vlade. Tada je čak odbacio nagađanja da je nešto zapelo u pregovorima. Milanović je tada vrlo sigurno izjavio kako će pregovori biti završeni vrlo brzo. I u tome je , kako se pokazalo, bio potpuno u pravu.
Inače, na današnjim konzultacijama kod predsjednice Republike Narodna stranka reformista i IDS nisu dali bianco potporu predsjedniku Mosta Boži Petrovu za mandatara, dok HDSSB i Hrid nisu podržali niti jednu opciju. Petoro zastupnika nacionalnih manjina izvijestilo je predsjednicu Republike da će dati potporu čelniku Mosta Boži Petrovu kao mandataru. Uvjetnu potporu dao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, a zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj, kako je kazala, poštivat će dogovor koji potigne većina izabranih zastupnika.
Milan Bandić , zbog održavanja sjednice zagrebačke Gradske skupštine nije otišao na četvrti krug konzultacija kod predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. No, kako je najavio, s njom će se čuti telefonom. – Ja sam uvijek za – odgovorio je Bandić novinarima u pauzi sjednice Gradske skupštine upitan je li se opredijelio i koga će podržati. Upitan za koga je to za, Bandić je odgovorio – Pa za.
Osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je danas u Osijeku kako stranka do daljnjeg neće podržati ni HDZ-ovu, ni SDP-ovu koaliciju, ali je spremna razgovarati o toj mogućnosti u slučaju da HDSSB bude “jezičac na vagi” koji bi nekoj od koalicija osigurao većinu.
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon konzultacija kod predsjednice Republike, kako je još uvijek moguć dogovor između Mosta i HDZ-ove Domoljubne koalicije. – Ne vjerujemo u tripartitnu, vjerujemo u dualnu vladu”, kazao je Karamarko novinarima.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI