Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
UKRATKO
Otvorenje tvrđave Barone 29. siječnja 2016. godine

Otvorenje tvrđave Barone 29. siječnja 2016. godine

 

Barone 1

Nazire se konačni izgled tvrđave Barone /Foto;J.Krnić

Do kraja prosinca na tvrđavi Barone završavaju građevinski radovi, a potom slijedi opremanje objekta, dok je otvaranje predviđeno za 29. siječnja 2016. Najavio je to gradonačelnik Šibenika Željko Burić tijekom današnjeg obilaska radova na tvrđavi.

– U siječnju slijedi montaža sofisticirane digitalne opreme koja će biti znak prepoznatljivosti ove tvrđave i njena atrakcija. I time će priča o revitalizaciji tvrđave Barone biti završena – kazao je Burić.
Na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“.  Posjetitelji će putem smart-phonea, tableta (ili AR naočala) moći promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Na mjestu ruševnog objekta izgrađen je novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Uz sami objekt sagrađen je i amfiteatar za manje manifestacije. Projekt uređenja tvrđave Barone sufunanciran je sa milijun eura iz fondova EU, a ostatak od oko 400 tisuća eura osigurao je Grad Šibenik.
– Stavljanje u funkciju još jedne tvrđave za Šibenik znači i uspostavljanje novog modela upravljanja stoga će sljedeći korak biti osnivanje Javne ustanove za upravljanje jedinstvenim fortifikacijskim sustavom –  najavio je gradonačelnik Burić
– Radi se o kulturnom i javnom dobru svih građana Šibenika i logično je da upravljanje sa takvim sustavom bude unutar javne gradske ustanove koja će voditi tvrđave Sv Mihovil, Barone, ali i cijelu proceduru oko, dosad, najzahtjevnije revitalizacije tvrđave Sv Ivana za koju tek predstoji apliciranje na fondove EU. Kroz valorizaciju i stavljanje u funkciju ovih tvrđava postavljamo kamen temeljac inovativnog turizma koji Šibenik želi razvijati – zaključio je gradonačelnik Željko Burić.
Podsjetimo, obnovu tvrđave Bar0ne/Šubićevac (kao i  utvrde sv. Ivana) potakli su građani Šibenika iz  udruge građana Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, od početne zamisli za revitalizaciju zapuštenih gradskih utvrda, do pripreme dokumentacije za europska bespovratna sredstva.
Barone 3

Zgrada budućeg “visokotehnološkog” muzeja /Foto; J.Krnić

Tags: ,

VEZANE VIJESTI