Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Odbrojavanje za 950. rođendan Šibenika

Odbrojavanje za 950. rođendan Šibenika

milenijski sat

Milenijski sat u parku/Foto:J.Krnić

Svojevrsni vremeplov kroz povijest Šibenika, sat promjera 5 metara, otkriven je danas u Perivoju Roberta Visianija. Postavljanje sata predstavlja simboličko odborojavanje 950. obljetnice od prvog spomena Šibenika, na Božić 1066. godine.

Prilikom otkrivanja sata, predsjednik šibenskog Gradskog vijeća i predsjednik Inicijativnog odbora za obilježavanje 950. obljetnice prvog spomena Šibenika, Ivica Poljičak,  istaknuo je kako je riječ o simboličnom činu kojim se građanima htjelo pokazati  događaje i ljude koji su obilježili dosadašnjih 950 godina Šibenika.
– Svi smo mi  950-ti. Svi smo mi Šibenik i pozvani smo da, u idućoj godini,  obilježimo ovaj veliki jubilej koji nas čini posebnima na karti Hrvatske – dodao je Ivica Poljičak.
 – Obilježavanje gradskog jubileja najavljeno je već adventskim programom nazvanim 950a u Docu – Budi u Šibeniku 2016. čija se glavnina odvija upravo ovdje, u perivoju Roberta Visianija, a novi nazivi za tri etaže perivoja – Tvrđavica, Kod sata i Kraljev dvor svojom simbolikom aludiraju upravo na Božić 1066. kada je kralj Petar Krešimir IV na tvrđavi sv. Mihovila, iz koje je grad i rođen, uputio darovnicu s prvim pisanim spomenom grada – kazao je  gradonačelnik  Šibenika Željko Burić.
Nakon predstavljanja sata gradonačelnik Burić uručio je zahvalnice svima koji su doprinijeli realizaciji ovogodišnjeg programa Adventa, a to su učenici  Srednje strukovne škole koji su izradili adventske kućice i gradskim vrtićima Smilje i Maslina koji su ručno rađenim ukrasima uljepšali perivoj. Direktor Turističke zajednice  Šibenika Dino Karađole, gradonačelniku se pridružio  u proglašenju dobitnika Božićnog medenjaka, nove  nagrade Grada Šibenika i Turističke zajednice  koja se dodjeljuje  za najljepše ukrašen izlog, vrt, balkon ili okućnicu. Nagradu za najljepše uređen izlog dobio je Deni Design Danijela Hrga, a drugu nagradu su podijelili : Modni salon Frida, Galerija  Juraj Dalmatinac, Galerija  i Novi Bagat.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI