Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
UKRATKO
Od danas bez PDV-a na doniranu hranu

Od danas bez PDV-a na doniranu hranu

socijalna samoposluga

Socijalna samoposluga/Foto;HCK

 

Nakon 8 mjeseci konačno je na snazi novi Zakon o poljoprivredi kojim se omogućuju olakšice za donatore hrane. Konkretno, izmjenama Pravilnika o PDV-u, od danas je donirana hrana oslobođena poreza na dodanu vrijednost . Prema procjenama u Hrvatskoj se godišnje baci 400 tisuća tona hrane. HGK je izračunala kako je to tisuću kuna po stanovniku.

-Na ovaj način smo i kroz zakonsku osnovu omogućili svim donatorima i proizvođačima hrane da imaju određene benefite i olakšice i da cijeli sustav bude transparentan, rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Prema Zakonu o hrani, donatori mogu biti svi proizvođači hrane, OPG-i , trgovci. Sama distribucija donirane hrane ići će isključivo preko posrednika odnosno neprofitnih humanitarnih udruga koje se moraju upisati u registar posrednika. Ministarstvo poljoprivrede već je registriralo prve posrednike i po njima nema zapreka da doniranje hrane po novim pravilima ne započne već danas.

Konačno ukidanje PDV-a na doniranu hranu napunit će police socijalnih samoposluga i osigurati kontinuiranu pomoć građanima, očekuju u Crvenom križu.

-Mislim da je ovo dobar preduvjet da se u Hrvatskoj, ubuduće, baca manje hrane. No još nam predstoji izgraditi cijeli sustav i samu logistiku- smatra koordinator inicijative “Oslobodimo doniranje hrane PDV-a” Zoran Grozdanov. Ta inicijativa ima i velike zasluge za ove izmjene jer su višemjesečnom kampanjom potaknuli resorna ministarstva da povuku konkretne poteze.

I Hrvatska udruga poslodavaca podržava donošenje novog pravilnika o doniranju hrane.

-Ovakav pravilnik je bio potreban. Trgovci su i do sada donirali hranu iako su morali plaćati PDV. Za očekivati je kako će biti više donacija, no neophodno je što prije napraviti registar posrednika kako bi bilo jasno kome i kako možemo donirati hranu -kazao je dopredsjednik Udruge trgovaca HUP-a Mirko Budimir.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI