Neovisni novinarski portal
19.1.2021.
POLITIKA
U-prostorijama-Mosta-u-Zagrebu-nastavljen-je-razgovor-stručnih-timova-Mosta-HDZ-ove-Domoljubne-koalicije-i-SDP-ove-koalicije-Hrvatska-raste-Juro-Martinović-Lana-SLIVAR-DOMINIĆ.

‘Nema nesuglasja’:
Pregovori završili, pregovori počeli…

U-prostorijama-Mosta-u-Zagrebu-nastavljen-je-razgovor-stručnih-timova-Mosta-HDZ-ove-Domoljubne-koalicije-i-SDP-ove-koalicije-Hrvatska-raste-Juro-Martinović-Lana-SLIVAR-DOMINIĆ.

U-prostorijama-Mosta-u-Zagrebu-nastavljen-je-razgovor-stručnih-timova-Mosta-HDZ-ove-Domoljubne-koalicije-i-SDP-ove-koalicije-Hrvatska-raste-Juro-Martinović-Lana-SLIVAR-DOMINIĆ.

U prostorijama Mosta u Zagrebu nastavljen-je razgovor-stručnih timova Mosta,  HDZ-ove-Domoljubne-koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste: Juro-Martinović (Foto Hina/Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Stručni timovi Mosta nezavisnih lista, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste u subotu su se, po ocjeni Jure Martinovića iz Mosta, uglavnom složile oko provedbe potrebnih reformi, sličnu ocjenu dao je i SDP-ov pregovarač Branko Grčić, a HDZ-ov predstavnik Željko Reiner je pak upozorio da postoji puno stvari oko kojih nisu postigli suglasje. Sastanak čelnika tri koalicije.

 Kako javlja Hina, Mostovac Juro Martinović je rekao kako između stručnih timova “nema nekih nesuglasja” te se uglavnom slažu oko potrebnih reformi, a  za neke su se suglasili kako će se trebati mjenjati zakonski okvir, a za neke čak i ustavni. “Oko toga su svi suglasni, a to se može provoditi samo u Saboru uz dvotrećinsku većinu”, istaknuo je. Teme sastanka bile su znanost i obrazovanje, pravosuđe, poduzetništvo i energetika, o kojoj će još biti razgovora u ponedjeljak. No, dodao je, o tome nema nesuglasja.

HDZ-ov Željko Reiner upozorio je da postoji puno stvari oko kojih nisu postigli suglasje. Nije želio iznijeti konkretne primjere, kazavši kako će o tome kada se završe pregovori. “Ima više kamena spoticanja”, rekao je Reiner.

Martinović  je novinarima izjavio kako u dvorani nije bilo “kamena posticanja”.

Da su se manje više sporazumjelioko svih stvari o kojima su razgovarali kazao je i SDP-ovac Branko Grčić.  Najavio je i da će još razgovarati o energetici, javnoj upravi i zdravstvu.

Smatra da između sve tri strane nema spornih situacija  kazavši kako će još razgovarati o konkretnim mjerama poput poreza na dividendu. “No, to ne može biti prepreka suradnji”, rekao je.

Martinović smatra i da je sastanak stručnih timova korak naprijed prema tripartitnoj vladi. Drži i da se nakon političkog sastanka u 19 sati neće znati ime mandatara. “Neće se večeras to sigurno znati. To će vam reći čelnici stranaka kada završe politički sastanak”, kazao je.

Upitan nije li malo djetinjasto očekivati da o njihovim prijedlozima HDZ i SDP izjasne s “da” ili “ne, odgovorio je da se tu radi o političkim razgovorima u kojima će u ime Mosta sudjelovati oni koji su za to zaduženi. “To pitanje možete postaviti njima, ali sva pitanja su na tragu naše želje da se napravi tripartitna vlada”, naglasio je.

 Dodao je i da će se večeras saznati je li ili nije potpisan preliminarni okvir dogovora kojeg je Most sinoć ponudio dvjema velikim koalicijama za konstituiranje Hrvatskog sabora i formiranje nove vlade, kojom bi, kako predlažu, predsjedavala konsenzusom izabrana neutralna osoba ili predstavnik Mosta. Odnosno, dodao je, jesu li ga potpisale samo dvije strane.

 Istaknuo je kako nacija očekuje rješenje, svi su već nervozni, a Most neće doprinositi stvaranju daljnje nervoze.
“Smatramo da se to mora rješiti do utorka i Most će učiniti sve da to bude tako”, rekao je Martinović.

Napomenuo je i da se večeras neće raspravljati o ministarstvima nego će se o njima raspravljati kada se postigne sporazum o tripartitnoj vladi. “Nakon toga će sve biti tehnologija”, kazao je.

HDZ-ova predstavnica na pregovorima stručnih skupina Ivana Maletić rekla je kako zemlji trebaju potpuno novi razvojni modeli. “Potrebno je sve novo, na drugačiji način strateški osmišljeno”, kazala je i dodala da se tri strane donekle slažu što treba napraviti ubuduće.

Nakon sastanka ‘stručnih timova’, u središnjici Mosta u Smičiklasovoj ulici u 19 sati počeo je sastanak trojice lidera – Mosta, Domoljubne i koalicije Hrvatska raste.

U prostorijama Mosta u Zagrebu nastavljen je razgovor stručnih timova Mosta, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste - Branko Grčić na izlasku s pregovora (Foto Hina - Lana SLIVAR DOMINIĆ)

U prostorijama Mosta u Zagrebu nastavljen je razgovor stručnih timova Mosta, HDZ-ove Domoljubne koalicije i SDP-ove koalicije Hrvatska raste – Branko Grčić na izlasku s pregovora (Foto Hina – Lana SLIVAR DOMINIĆ)

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI