Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
POLITIKA / UKRATKO
'Ankete su biole dobre, ali nedjeoljno glasovanje je bilo još bolje!', poručuje na Facebooku zadovoljna predsjednica (foto Facebook)

Nacionalizam à la carte:
Nacionalna fronta vodi u 1. krugu francuskih regionalnih izbora

'Ankete su biole dobre, ali nedjeoljno glasovanje je bilo još bolje!', poručuje na Facebooku zadovoljna predsjednica (foto Facebook)
'Ankete su biole dobre, ali nedjeoljno glasovanje je bilo još bolje!', poručuje na Facebooku zadovoljna predsjednica (foto Facebook)

‘Ankete su bile dobre, ali nedjeljno glasovanje je bilo još bolje!’, poručuje na Facebooku zadovoljna predsjednica (foto Facebook)

Kako se to i očekivalo nakon nedavnih događanja u Parizu i medijske halabuke oko potencijalne opasnosti od migranata koji dolaze u Europu, u Francuskoj su na jučerašnjim regionalnim izborima najviše glasova odnijeli francuski desničari, odnosno Nacionalna fronta (Front National). Strah od pridošlica među stanovništvom dođe kao naručen za jačanje desničarskih stranaka poput Nacionalne fronte, pa je više od trećine Francuza na ovim izborima s političkog menua naručilo nacionalizam à la carte.

Kako javlja HINA, Francuska ekstremno desna stranka Nacionalna fronta (FN) ostvarila je velik uspjeh u prvome krugu regionalnih izbora, pokazale su izlazne ankete, po kojima je FN pobijedila u najmanje šest od trinaest francuskih regija, prenose agencije.
– FN je po izlaznim anketama osvojio 30,8 posto biračkih glasova, Republikanska stranka koju predvodi nekadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na drugom je mjestu s osvojenih 27,2 posto biračkih glasova, a socijalisti aktualnog predsjednika Francoisa Hollandea treći s 22,7 posto glasova. Predsjednica FN-a Marine Le Pen, koja se kandidirala u sjevernoj francuskoj pokrajini Nord-Pas-De-Calais-Picardie ili skraćeno Nord-Picardie i njezina nećakinja Marion Marechal-Le Pen koja se natjecala u južnoj francuskoj regiji Provence-Alpes-cote d’Azur, osvojile su više od 40 posto biračkih glasova, oborivši raniji rekord stranke. Nakon nedjeljnoga prvog kruga izbora, 13. prosinca održat će se drugi – ističe se.
Protueuropski tata Le Pen na nedavnim izborima zahvaljuje glasačima tadi petorice zastupnika koji su izabrani za EU parlament (foto Facebook)

Protueuropski Marinin tata Le Pen na nedavnim izborima zahvaljuje glasačima radi petorice zastupnika koji su izabrani za EU parlament (foto Facebook)

– Rezultat fantastičan, što potvrđuje da je Nacionalna fronta neosporno najjača stranka u Francuskoj – zaključila je Marine Le Pen, inače najmlađa kćerka Jean-Marie Le Pena, osnivača Nacionalne fronte.
Zanimljivo je kako se njezina stranka, izuzev što se zalažu za strožu politiku prema strancima koji dolaze u Francusku, otvoreno protivi i europskim asocijacijama, što njezinu predsjednicu nije spriječilo da godinama bude zastupnica u Europskom parlamentu.
lepen 2

Reklama za predizborni skup iz rujna

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI