Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
IZDVOJENO
Muzej realnosti: S 3D kacigom se osjećaj kao sirijsko dijete u izbjegličkom kampu

Muzej realnosti:
S 3D kacigom se osjećaj kao sirijsko dijete u izbjegličkom kampu

Piše: Josip Antić

SANTINI-MUZEJ_REALNOSTI-09

Sat s jezivom porukom

 

Ako mislite da svako dijete ima roditelje, da je svako okruženo ljubavlju, da na spavanje ide s omiljenom igračkom, a jutra provodi u prozračnom i mirisnom vrtiću sa ljubaznim tetama – živite u iluziji.

Tu lažnu predodžbu Zagrepčani su početkom ovoga tjedna (u ponedjeljak i utorak) mogli razbiti nigdje drugdje nego u – Muzeju iluzija, sve popularnijoj turističkoj atrakciji metropole, koja je u spomenuta dva dana – potpuno preokrenula perspektivu i postala – Muzej realnosti.
 Riječ je o suradnji Muzeja i UNICEF-a na projektu kojim se javnost želi ukazati na mučan život ugrožene djece u dijelovima svijeta pogođenim raznim nedaćama, posebno djece izbjeglica.

‘Percepcija nije uvijek odraz realnosti’

 Muzej realnosti dio je UNICEF-ova programa Čuvari djetinjstva, a otvoren je povodom 69. rođendana UNICEF-a. Posebnost muzeja što uz pomoć  tehnologije kreira hiperrealno ozračje s kojim na vlastitoj koži osjetite što to znači biti izložen surovosti onoga što volimo nazvati suvremenim svijetom i ne pitajući se što se uistinu krije niza te sintagme.  U UNICEF-u su se za suradnju s Muzejom iluzija odlučili zato što se on sam po sebi “igra” s percepcijom. A važno je, kako kaže predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić, uočiti da naše percepcije nisu uvijek i odraz realnosti.
SANTINI-MUZEJ_REALNOSTI-24

Eksponat koji govori da svaki dan 780 djece bježi od rata i nasilja

 

– Jako nam je važno da građani mogu nešto ne pročitati, ne vidjeti na fotografiji nego doista iskusiti. Kad vi uzmete u ruke jedno dijete koje je pothranjeno i koje nije pothranjeno, tek tada vidite, zapravo, kolike su nejednakosti u svijetu – izjavila je Otmačić.
Kako to izgleda kad prekoračite vrata zbilje? Možda je najbolje krenuti od rečenice Nelsona MandeleOdnos prema djeci odraz je duše društva“ koja stoji uz „Stvarno ogledalo“ u Muzeju realnosti i koja je na neki način emotivni okvir svega što posjetitelj doživi.

Školica realnosti i rupa bez dna

Ako odigrate „Školicu realnosti već u prvoj sobi ćete osvojiti i novi pogled na svijet. Pogled u „Rupu bez dna“ suočit će nas s pitanjem ima li kraja borba protiv globalnog siromaštva. Broj djece u ekstremnom siromaštvu je prepolovljen u zadnjih 25 godina, ali još uvijek 1 milijarda djece živi u siromaštvu.
Pogled na „Crno-bijelu vazu“ iz dva kuta otkriva dvije slike. Iako smo u istom prostoru, s različitih pozicija naše su perspektive potpuno različite, a prosjeci skrivaju pravu sliku. U najbogatijim zemljama svijeta svako peto dijete živi u siromaštvui ne uklapa se u prosjek. Prosjeci skrivaju realnost – nejednakosti, nepravdu i sudbine onih najugroženijih.
Niz holograma prikazuju kako UNICEF pomaže ugroženoj djeci, a posebno zanimljiv je virtualni uvid u stvarnost najvećeg izbjegličkog kampa na Bliskom istoku iz perspektive djeteta.
SANTINI-MUZEJ_REALNOSTI-23

Eksponat za zamjenu uloge i promjenu perspektive

 

 – U kacigi se vrti točan prikaz dešavanja iz izbjegličkog kampa u Siriji i svaki posjetitelj može staviti kacigu na glavu i pogledati stvarno, u 3D slici, kako se stvarno osjeća osoba unutar izbjegličkog kampa – kaže Roko Živković, vlasnik i voditelj Muzeja iluzija.
Programom “Čuvari djetinjstva građani postaju mjesečni donatori UNICEF-a i kao  svojevrsni ambasadori UNICEF-a pomažu u financiranju potreba ugrožene djece. Isto tako aktivnošću putem društvenih šire informacije i ideje za koje se UNICEF zalaže. Taj im je program, navodi Otmačić, glavni izvor financiranja.

‘Izraz lica uživo je nešto drugo’

– On nam je posebno bitan zato što nam omogućuje da u kriznim situacijama vrlo brzo reagiramo. Budući da su to redovite donacije, kad se dogodi, recimo poplava kao što se dogodila prošle godine, ili izbjeglička i migrantska kriza kao ove godine, mi raspolažemo sredstvima za takve krizne situacije i možemo doslovce unutar 24 sata već biti na terenu – veli Otmačić.
Muzej realnosti otvorila je pjevačica i UNICEF-ova ambasadorica Maja Vučić, koja je tešku realnost života djece i obitelji osobno iskusila prilikom posjeta nekim azijskim i afričkim zemljama.
Maja Vučić i Valentnina Otmačić

Maja Vučić i Valentnina Otmačić

 – Kad tamo dođeš, kad osjetiš taj miris, kad vidiš, to je utisak – upiješ sve, od zraka, zemlje, raspoloženja tih ljudi, njihovih izraza. Fotografija je jedno, izraz lica uživo je sasvim nešto drugo. Tako da je ovdje malo uljepšana slika nego što ona realno je –  kaže Vučić.
Da ne bismo pomislili kako djeca pate tamo negdje daleko od nas u bespućima povijesne zbiljnosti  u Muzeju realnosti mogu se vidjeti i podaci UNICEF-ovog istraživanja o siromaštvu djece u Hrvatskoj . Prema tim istraživanjima 20 posto djece u obiteljima primateljicama socijalnih naknada nema ni jednu jedinu igračku, a brojne su i druge nejednakosti – između sela i grada, pristupa vrtiću, dostupnosti logopeda, podrške djeci s teškoćama.
Muzej realnosti bio je otvoren dva dana.
Malo vremena za toliku nesreću svijeta?
SANTINI-MUZEJ_REALNOSTI-04

Soba potresa ovim je posjetiteljicama bila zabavna

 

 OKVIR 

Eksponati  koji otvaraju oči i lome srce  

Muzej realnosti koristi pet eksponata koje  otvaraju pogled na svijet  siromaštva, elementarnih nepogoda, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja u ozračju kojih teško žive milijuni osoba, među kojima je veliki broj djece. Eksponati su:
Virtualna realnost: uz pomoć tehnologije „progledajte“ očima djevojčice Sidre i doživite jedan dan u izbjegličkom kampu Zaatari u Jordanu.
Ames soba: soba koja stvara iluziju kakou jednom njenom kutu stoji div, a u drugom patuljak, podsjeća kako je svijet u kojem živimo prepun nejednakosti.
Školica: simbol poznate dječje igre posjetiteljima donosi zapanjujuće brojke o položaju djece u svijetu te aktivnostima UNICEF-a.
Potres soba: dok se vaš mozak i vaše oči pokušavaju „dogovoriti“ oko toga stojite li na ravnome ili na kosoj podlozi, ono što ćete iskusiti jest neugodan osjećaj gubljenja tla pod nogama u razornom potresu.
UNICEF sat: od posljedica nasilja svakih 5 minuta umire jedno dijete. Ovaj eksponat, vjerojatno „najobičniji“ od svih, podsjeća posjetitelje na ovaj šokantan podatak na jednostavan i plastičan način – kazaljkama koje otkucavaju.

SANTINI-MUZEJ_REALNOSTI-21

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI