Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
POLITIKA
Ostaje li Tomislav Karamarko sam kao Sanader ili Kosor (Foto H. Pavić)

Milanović bi pristao na Mostovog premijera – Petrovu je drago da se trakavica nastavlja

Ostaje li Tomislav Karamarko sam kao Sanader ili Kosor (Foto H. Pavić)
Zoran Milanović (Foto H. Pavić)

Zoran Milanović (Foto H. Pavić)

Nakon odluke MOST-a o nastavku razgovora s Domoljubnom koalicijom, ali i ostavljanju prostora za razgovore i suradnju s Koalicijom Hrvatska raste s ciljem konstituiranja Sabora i formiranja nove hrvatske vlade, vodstvu platforme nezavisnih lista pismo je uputio predsjednik SDP-a Zoran Milanović u kojem izražava spremnost da poziciju premijera prepusti Boži Petrovu.

Prvo, želimo još jednom iskazati naš stav da HDZ nije ispunio uvjete definirane od strane MOST-a, odnosno da su implicitno odbili mogućnost tripartitne vlade s MOST-om i Koalicijom Hrvatska raste, te da nisu nedvosmisleno prihvatili prijedlog MOST-a o nestranačkom mandataru. Naprotiv, čelnik HDZ-a, gospodin Tomislav Karamarko, u svojoj izjavi nakon spomenute odluke MOST-a ostavio je mogućnost da i on bude mandatar što je u potpunoj suprotnosti sa svim do sada javno iznesenim uvjetima MOST-a.

Drugo, cijeneći poziv MOST-a za daljnje razgovore i moguću suradnju s Koalicijom Hrvatska raste želimo ponoviti da smo prethodnih dana u svim komunikacijama (odgovor MOST-u od 14. prosinca, zaključak 2. Glavnog odbora SDP-a te priopćenje za javnost od 15. prosinca) naglašavali spremnost nastavka razgovora s MOST-om oko traženja rješenja za ovu situaciju. Podsjećamo da smo u svakoj prilici isticali da su polazište za razgovor dodatne opcije suradnje iznesene na sastanku predstavnika Koalicije Hrvatska raste i MOST-a održanom 9. prosinca 2015. Također, podsjećamo da u interesu izgradnje međusobnog povjerenja i uspješnog nastavka razgovora na tu temu nismo iznosili sadržaj spomenutih opcija. No, u ovom trenutku važno je rezimirati i taj dio procesa kako bi definirali platformu za nastavak razgovora. Sve opcije suradnje temeljene su na usklađenim programskim načelima i reformama o kojima smo vodili razgovore te na prijedlogu sudjelovanja naše Koalicije i MOST-a u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti s ciljem uspješne provedbe programa.

Prva raspravljena opcija bazirana je na prijedlogu izbora mandatara, odnosno predsjednika Vlade u osobi predsjednika SDP-a. MOST bi u tom slučaju predložio zamjenika premijera ili prvog potpredsjednika Vlade. MOST bi također predložio i kandidata za predsjednika Sabora. U strukturi Vlade MOST bi predložio ministre i ostale dužnosnike u nekoliko ministarstava koja su ključna za provedbu prioritetnih reformi. Važan moment bio je i naš prijedlog da se oko svakog kadrovskog rješenja moraju suglasiti obje strane. Cijeli prijedlog ocijenjen je od kolega iz MOST-a kao izuzetno korektan, ali je izražena rezerva u odnosu na prijedlog mandatara, odnosno predsjednika Vlade.

Druga raspravljena opcija suradnje temeljena je na stavu MOST-a kako nisu spremni podržati ni predsjednika SDP-a, niti predsjednika HDZ-a za mandatara, odnosno predsjednika Vlade. Temeljem tog stava načelno je definirano da u tom slučaju Koalicija Hrvatska raste može predložiti kandidata za predsjednika Sabora, te istovremeno nestranačkog ili stranačkog kandidata za predsjednika Vlade. Naknadnom intervencijom kolega iz delegacije MOST-a iskazana je i mogućnost da MOST predloži svog kandidata za tu funkciju što je ostavljeno za daljnje razgovore.

Treća opcija o kojoj se raspravljalo je ideja oko ograničenog vremena „trajanja“ dogovorene suradnje. Raspravljena je mogućnost da se mandat nove Vlade Koalicije Hrvatska raste i MOST-a ograniči na dvije godine, da se u tom trenutku analiziraju učinci Vlade i ispunjenje zadanih ciljeva. U slučaju uspješnog rada Vlade mandat bi se nastavio do isteka četiri godine, a u protivnom bi se išlo na nove, izvanredne izbore. Dakle, može se zaključiti da su u našim razgovorima razmotrene i one opcije koje su trenutno aktualne. Po nama, druga opcija je temelj za nastavak našeg razgovora, a spremni smo iznijeti i dodatne ideje i prijedloge. U obraćanju javnosti 15. prosinca izrekao sam stav da uvjet naše suradnje s MOST-om nije mjesto mandatara. Isto tako, izrazio sam spremnost razgovora o Boži Petrovu, čelniku MOST-a kao budućem mandataru. Pri tome, otvoreni smo za suradnju i sa svim drugim strankama i izabranim saborskim zastupnicima uz uvjete koje smo u javnosti već nekoliko puta iznosili – napisao je Milanović u otvorenom pismu Mostu objavljenom na mrežnim stranicama SDP-a (POVEZNICA) , pozivajući na nastavak razgovora o formiranju saborske većine i nove hrvatske Vlade u što kraćem roku.

Tomislav Karamarko (Foto H. Pavić)

Tomislav Karamarko (Foto H. Pavić)

HDZ ne prihvaća tripartitnu vladu, ima svoje preferencije i ambicije

S druge strane predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da oni u pregovorima s Mostom još nisu ni počeli razgovarati o mandataru. – Danas su počeli dogovori o terminu sastanka. I naravno da sam optimist – kako ne bih bio. Najvažnije je da sve privodimo kraju Najvažnije je da sve privodimo kraju. U drugi plan stavljamo sve naše interese. Jer, interes je građana da se što prije počnemo baviti gospodarstvom. Ponovit ću – svaki tjedan 2 000 ljudi izgubi posao! To su rezultati „rada“ Milanovićeve vlade – tragično i pogubno. – rekao je Karamarko.
Nije uslišio molbu novinara da pojasni svoju tvrdnju kako HDZ da s Mostom ima puno više od potrebnih 76 posto ruku u Saboru. – Ne, ne bih. Imamo dogovor s prijateljima našima koji su potpisali i koji su spremni potpisati da o tome ne govorimo. Nemojte se ljutiti. To je njihovo pravo i ja ih moram štititi – rekao je Karamarko.

I on i dalje smatra kako je nemoguće da HDZ koalira s SDP-om u tripartitnoj vladi kakvu zaziva Most. – To je nemoguće. To je nemoguće. Gledajte, da je to nekakva druga socijaldemokracija hrvatska, uvijek se može razmisliti. Postoje naravno modaliteti i u svijetu. U Njemačkoj, ne? CDU i socijalisti mogu koalirati, a kod nas je to nemoguće jer kod nas ne postoji prava socijaldemokracija zahvaljujući upravo takvim ljudima kao što je Milanović. Šta je on po političkoju profilaciji? Ništa. Šta je? Što on ima iza sebe? Po čemu će ga pamtiti Hrvatska? Po neuspjehu i prepotenciji. Po čemu drugom – rekao je Karamarko.

Upitan za stav o nestranačkom premijeru i svojoj ulozi u takvoj vladi ponovio je da HDZ kao najveća pobjednička stranka ima svoje preferencije i ambicije, te da će u budućim razgovorima sve biti na stolu.

Božo Petrov (Foto Tris H. Pavić)

Božo Petrov (Foto Tris H. Pavić)

Večeras su iz Mosta reagirali na pismo koje im je poslijepodne uputio predsjednik SDP-a Zoran Milanović, i priopćili kako im je drago da je Milanović ipak odlučio nastaviti javnu komunikaciju te kako vjeruju da je to pravi put do onoga za što se Most zalaže, a to je reformska vlada.

– Drago nam je da je Zoran Milanović ipak odlučio nastaviti javnu komunikaciju te vjerujemo kako je to pravi put do onoga za što se zalažemo, a to je reformska vlada. U ovome trenutku, Most nezavisnih lista očekuje da se koalicija Hrvatska raste službeno očituje o našim već iznesenim zahtjevima za reformskom vladom te suradnjom s Domoljubnom koalicijom – priopćeno je večeras iz Mosta nezavisnih lista.

Oni vjeruju da će se SDP i koalicija Hrvatska raste uključiti u nastavak pregovora oko sastavljanja reformske vlade.
– Ovime je ideja o tripartitnoj reformskoj vladi u kojoj bi sudjelovali članovi sve tri stranke na čelu sa nestranačkim mandatarom, sasvim blizu realizacije čime se dokazuje da je to od početka bila realna i dobrodošla opcija – dodaje se u priopćenju.

– Nažalost, zadnjih su dana pojedinci iz koalicije Hrvatska raste pretjerali i neprimjerenom komunikacijom uvrijedili članove Mosta, te se nadamo da se tako nešto neće ponoviti. Takav ton za nas nije primjeren, a pogotovo zato što je s naše strane komunikacija čitavo vrijeme bila pristojna i smirena – zaključuje se u priopćenju Mosta nezavisnih lista.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI