Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
SCENA
Leteća svinja Algie prizemljila je avione na londonskom Heathrowu prije točno 39 godina

Leteća svinja Algie prizemljila je avione na londonskom Heathrowu prije točno 39 godina

Algie, odnosno njezina replika, još uvijek lebdi nad Londonom.

Algie, odnosno njezina replika, još uvijek lebdi nad Londonom.

Omot albuma "Animals" Pink Floyda iz 1977. godine

Omot albuma “Animals” Pink Floyda iz 1977. godine

Bile je to vrijeme kada Pink Floyd više nije bila grupa glazbenih entuzijasta i vizionara, već grupa međusobno otuđenih velikana rocka, načetih autorskim egom, novcem i uspjehom. Bilo je to dvije godine prije albuma “The Wall”, konceptualnog giganta. Bilo je to 1976., kada se pripremao omot za “Animals”, ploču koja je orvelovski kritizirala društveno-političko stanje u Britaniji te zbog koje je klavijaturist Richard Wright, nezadovoljan produkcijskim zaokretima, nešto kasnije napustio bend.
Dakle, svinja. Napunjena helijem i vezana za elektranu Battersea u Londonu da ledbi između dimnjaka i pozira za naslovnicu albuma “Animals”. Prvi pokušaj fotografiranja dogodio se 2. prosinca 1976.
Ogromnu svinju, koja je kasnije bila dijelom scenografije na promotivnoj turneji Pink Floyda, dizajnirao je gitarist, kompozitor, pjevač Roger Waters, a prema njegovim nacrtima izradio ju je umjetnik Jeffrey Shaw uz pomoć dizajnerskog tima Hipgnosis. Svinja nazvana Algie dovedena je do elektrane, no iz nekog razloga nije “lansirana”, već je samo fotografirana elektrana i njezini dimnjaci. Na poprište je doveden i snajperist koji je trebao pogoditi i probušiti Algie ako se slučajno otrgne.

Sljedećeg dana, 3. prosinca 1976., sve je opet bilo na mjestu, osim snajperista, kojemu nitko nije javio da bi ponovo trebao doći. Algie se, dakako, uslijed jakih naleta vjetra otrgnula i otisnula u avanturu. U roku pet minuta nestala je iz vidokruga, a uskoro su je primijetili piloti putničkih zrakoplova na gotovo deset tisuća metara. Sva polijetanja i uzlijetanja s aerodroma Heathrow odmah su otkazana, a Algie je letjela na istok, prema La Mancheu, da bi se te noći prizemljila na jednoj farmi u oblasti Kent, gdje je isprepadala stado krava.
Svinja je pronađena i pokrpana, no snimanje idućeg dana upropastilo je nebo bez oblaka, što se nije uklapalo u umjetničke vizije benda. Fotografija koja je objavljena 1977. na naslovnici albuma “Animals” kombinacija je neba sa snimljenog prvog dana te elektrane Battersea sa svinjom među dimnjacima od trećeg dana.
U kolovozu 2015., originalna Algie, koja je prije 39 godina izazvala pomutnju u zračnom prometu iznad Velike Britanije, ponuđena je u katalogu za dražbu aukcijske kuće Durrants, no članovi Pink Floyda odustali su od prodaje u posljednji trenutak. Prema opisu u katalogu, Algie ima jednu veliku poderotinu za koju se vjeruje da ipak nije nastala tijekom pada na farmu u Kentu.
Replika svinje Algie postavljenja je 2011. godine na elektranu Battersea.
Elektrana Battersea danas (Wikipedia)

Elektrana Battersea danas (Wikipedia)

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI