Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO
Kvartetu za nacionalni dijalog Tunisa Nobelova nagrada za mir

Kvartetu za nacionalni dijalog Tunisa Nobelova nagrada za mir

Savez sindikata, poslodavaca, udruga za ljudska prava i odvjetnika osnovan je 2003., a Nobela je dobio zbog uloge u mirnoj tranziciji vlasti u Tunisu.

2015 Nobel Peace Prize awarding to Tunisian National Dialogue Quartet

Dobotnici Nobelove nagrade za mir/Foto:EPA

Tuniska prodemokratska skupina primila je u četvrtak Nobelovu nagradu za mir i kao globalne prioritete navela borbu protiv terorizma i pomoć Palestincima da ostvare samoodređenje.

Kvartet za nacionalni dijalog, koji je nagradu dobio zbog izgradnje demokracije u kolijevci Arapskog proljeća, primio je Nobela na svečanosti u Oslu održanoj pod jakim mjerama sigurnosti nakon terorističkih napada u Parizu 13. prosinca, javlja Reuters.
-Borba protiv terorizma mora biti globalni prioritet, što znači ustrajnost u koordinaciji i suradnji među svim državama kako bi se iskorijenili njegovi uzroci. Moramo ubrzati eliminaciju žarišta diljem svijeta, osobito rješenje palestinskog pitanja i omogućiti palestinskom narodu pravo na samoodređenje na svojoj zemlji i izgradnju neovisne države – rekao je u govoru Hussein Abassi, vođa Tuniskog radničkog sindikata.
Savez sindikata, poslodavaca, udruga za ljudska prava i odvjetnika osnovan je 2003., a Nobela je dobio zbog uloge u mirnoj tranziciji vlasti u Tunisu, u regiji koju pogađaju nasilje i nemiri.
S novim ustavom, slobodnim izborima i kompromisom između islamista i sekularnih čelnika, Tunis je postao model tranzicije iz diktature u demokraciju, rekla je Kaci Kullman Five, predsjednica Norveškog Nobelovog odbora.
Dobitnicima Nobelovih nagrada za znanost, gospodarstvo i književnost ukazane su počasti u četvrtak u Stockholmu nakon što je u Oslu nagrada za mir predana čuvarima demokracije u Tunisu, javlja France Presse. Dobitnici  su u dvorani Konserhuset od švedskog kralja Carla XVI. Gustafa primili zlatnu medalju i diplomu.
Japanac Takaaki Kajita je dobio nagradu za fiziku uz Kanađana Arthura McDonalda. Za kemiju su nagrađeni Šveđanin Tomas Lindahl, Aziz Sancar (tursko-američkog podrijetla) i Amerikanac Paul Modrich. Nakon njih čast je ukazana dobitnicima Nobelove nagrade za medicinu, Amerikancu Williamu Campbellu, Japancu Satoshi Omura i Kineskinji Tu Youyou. Srdačnim pljeskom je popračena Bjeloruskinja Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost. Nagradu za gospodarstvo je dobio Angus Deaton, američko-britanskog podrijetla.
Osim medalje i diplome, svaki dobitnik Nobelove nagrade prima ček na 8 milijuna švedskih kruna (nešto više od 863.000 eura).
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI