Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
POLITIKA
Predsejdnik Sabora Željko Rainer (

Konstituiran Sabor na čelu s Reinerom

Predsejdnik Sabora Željko Rainer (
Predsjednik Sabora Željko Rainer (Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Predsjednik Sabora Željko Rainer (Foto: HINA/ Damir SENČAR)

Hrvatski sabor konstituiran je danas izborom Željka Reinera za predsjednika Sabora. Reinera je kao jedinog kandidata za predsjednika Sabora predložilo 79 zastupnika, a svojim ga je glasovima poduprlo 88 zastupnika. Suzdržano ih je bilo njih 62, a protiv jedan zastupnik.
Novi predsjednik Hrvatskog sabora, akademik Željko Reiner rođen je u Zagrebu 1953. gdje je završio osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju, a 1976. je diplomirao na Medicinskom fakultetu. Na Sveučilištu u Zagrebu doktorirao je 1982. godine, nakon čega je specijalizirao internu medicinu u Zagrebu i Hamburgu. Na postdoktorskom usavršavanju bio je u Oklahoma Cityju. Za docenta je izabran 1986., a dvije godine kasnije prvi put  je izabran za redovitog profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
Devet je godina bio pročelnik Kliničkog odjela Klinike za patofiziologiju KBC Zagreb, nakon čega je izabran za predstojnika Klinike za unutrašnje bolesti. Od 2003. godine pročelnik je Zavoda za metaboličke bolesti, pa pročelnik Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2010. godine član je Savjeta Sveučilišta u Zagrebu. Član je Akademije medicinskih znanosti Hrvatske od 1990., a osam godina je bio njen predsjednik.
Od 1998. do 2000. godine bio je ministar zdravstva u Hrvatskoj, a od 2010. je predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća RH. Član je Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskoga sabora. Godinu dana je bio potpredsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora. Član je Odbora za međuparlamentarnu suradnju, zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative, a od 2012. godine je potpredsjednik Hrvatskog sabora.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI