Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora: Željko Reiner kandidat Domoljubne koalicije i Most-a za šefa parlamenta

Konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora:
Željko Reiner kandidat Domoljubne koalicije i Most-a za šefa parlamenta

Sutra konstituirajuća sjednica Sabora, izbor predsjednika parlamenta a potom i amenovanje nove Vlade. HDZ-ov Željko Reiner mogao bi biti jedini kandidat za predsjednika Sabora, a hoće li biti biran javnim ili tajnim glasanjem , vidjet ćemo. Most je svoju demokratičnost već demonstrirao, odbacujući s indignacijom "nekakvo tajno glasanje" koje zagovara SDP, veli glasnogovornik platforme nezavisnih lista Nikola Grmoja, uvjeren da je to zadnji, očajnički pokušaj Zorana Milanovića da ruši Most...
Sabornica, 153 zastupnička mjesta, tri galerije, sustav elektroničkog glasovanja te audio i video snimanja (Foto: Hrvatski sabor)

Sabornica, 153 zastupnička mjesta, tri galerije, sustav elektroničkog glasovanja te audio i video snimanja (Foto: Hrvatski sabor)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izabranim saborskim zastupnicima, njih 151, sutra daje novu priliku za konstituiranje državnog parlamenta. Sjednicu Hrvatskog sabora zakazala je za 28. prosinca, s početkom u 12 sati, a taj „svečani i radni čin“ objavila je još 23. prosinca kada je Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Most-a nezavisnih lista , dala mandat za sastav nove Vlade, temeljem većinskih 78 zastupničkih potpisa potpore. Očekuje se da će Sabor sutra biti konstituiran izborom predsjednika, a zasad je poznato da na to mjesto HDZ-ova Domoljubna koalicija i „prateći“ Most namjeravaju kandidirati HDZ-ova zastupnika Željka Reinera. Lijeva koalicija na čelu s SDP-om, odlučila je večeras da neće imati kandidata, a spekulacije da bi SDP mogao kandidirati Dragu Prgometa, taj je HRID-ov zastupnik demantirao.

Za Most, kako je to potvrdio glasnogovornik stranke Nikola Grmoja, potpora akademiku Željku Reineru nije upitna, a time će se nastaviti, kazao je Grmoja,proces formiranja Vlade i suradnje s Domoljubnom koalicijom. Ta će suradnja, reći će Grmoja u maniri sustavnog pranja savijesti „principijelne platforme nezavisnih lista“, trajati dok se reforme budu provodile, a ako se to ne bude događalo, mi izlazimo iz cijele priče“, priprijetio je Most-ov glasnogovornik i dalje uvjeren kako će njegova stranka biti korektiv vlasti. Kako to, s obzirom na „ugovor o suradnji“ s Domoljubnom koalicijom, nije posve jasno, no, vidjet ćemo.
U svakom slučaju Most i Grmoja podržat će javno glasanje o novom predsjedniku Sabora, uvjereni da je to dokaz njihove otvorenosti i principijelnosti koju, tvrde, kinje SDP i Zoran Milanović, spremni, navodno, i sutra opstruirati izbor šefa Sabora zagovaranjem „nekakvog tajnog glasanja“ i rušiti Most.
Danas poslijepodne o mogućim kandidatima „ljevice“ za predsjednika Sabora raspravljalo se i na Iblerovom trgu. SDP je u prvom pokušaju, prije 25 dana, predložio zastupnika Most-a Roberta Podolnjaka, no kako su mu HDZ i Domoljubna koalicija uskratili potporu , Podolnjak je odbio kandidaturu. Bilo je to vrijeme kada se Most još kleo u tripartitnu vladu i odbijao i primisao o parcijalnom, jednostranom koaliranju bilo s lijevom ili desnom opcijom. Danas im nimalo ne smeta dualna koalicija s HDZ-om čijeg će kandidata, Željka Reinera, vrlo spremno i raspoloženo podržati, neovisno o imperativu “konsenzualnog odlučivanja u reformskoj vladi” o kojoj su 45 dana mantrali obmanjujući svoje birače, svoje političke partnere i hrvatske građane. Zbog čega su danas suočeni sa žestokim kritikama.
Iz SDP-a se spominjala i moguća kandidatura bivšeg šefa Sabora, Josipa Leke, no, čini se da je ta opcija otpala. Hoće li SDP na kraju pomoći da HDZ-ov Reiner s  jednoglasnom podrškom Sabora bude izabran, kao neki njegovi prethodnici?  Reineru je za izbor sasvim dovoljan i Most, ona ista nezavisna platforma čijeg kandidata u prvom pokušaju konstituiranja Sabora HDZ nije podržao…

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI