Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: HINA/Damir Senčar)

Kolinda Grabar Kitarović objavila:
Domoljubna koalicija i Most došli su sa 78 potpisa, sutra mandatar ili izbori

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: HINA/Damir Senčar)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: HINA/Damir Senčar)

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: HINA/Damir Senčar)

– Upravo sam završila 4. krug konzultacija. Predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta upoznali su me da raspolažu s 78 potpisa za formiranje parlamentarne većine. Sutra ću održati zadnji krug konzultacija. Sutra ćemo ili imati mandatara ili ću ja imenovati stručnu, nestranačku vladu i raspisati nove izbore- rekla je u svom sasvim kratkom obraćanju javnosti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović večeras oko 19 sati, nakon što je, zbog neočekivanih obrata, prolongirala obraćanje javnosti zakazano za 18 sati. HDZ i Most na Pantovčak su došli sa 78 potpisa zastupnika i od predsjednice zatražili dodatna 24 sata za imenovanje mandatara.

Božo Petrov jutros je sasvim iznenada objavio da se pregovori s koalicijom Hrvatska raste prekidaju. Navodno je razlog tomu bilo nekorektno vrbovanje i pritisak na Mostove zastupnike tijekom zadnjih 48 sati od strane SDP-a, i to dok su pregovori Mosta i Milanovićevog tima trajali. Nitko od upitanih zastupnika Mosta nije potvrdio da je bio pozivan ili izložen pritiscima, no Petrov to objašnjava tezom kako je dogovoreno da se o imenima neće govoriti („imena su mrska“, rekao je), jer bi to bio lov na vještice.
Novu priliku za formiranje Vlade HDZ, kao povratnik u pregovore s Mostom, ni na trenutak nije propustio. Odmah su se našli s Petrovom i krenuli u dogovor o podjeli resora i svih ostalih sinekura koje su na stolu. No, čini se da Most neće biti tako zahtjevan prema HDZ-u kao što je bio prema SDP-u od kojega je tražio i dobio čak sedam ministarstava i mandatara.
Činjenica je da nakon 45 dana nezapamćenih fingiranja pregovora koji su se očigledno vodili s figom u džepu, ništa nije ostalo od početnih, tvrdilo se nepopustljivih, principa Mosta. Nema tripartitne vlade, po svoj prilici neće biti ni nestranačkog premijera, a u tom slučaju, teško je vjerovati da bi ovako sastavljena Vlada mogla biti reformska. Osim ako HDZ nije bio jedini izbor Bože Petrova od samog početka, bit će doista teško vjerovati takvom partneru u vladi koji je toliko puta promijenio mišljenje i odustao od vlastitih principa.

U svakom slučaju Domoljubna koalicija i Most tvrde da raspolažu sa 78 potpisa. HDZ nosi „svoja“ 63, u kojima su, navodno, i dva Bandićeva, Most 15, ali se nadaju da će ih biti još. Konzultacije s predsjednicom se nastavljaju sutra, a kako kaže dualna koalicija HDZ-a i Mosta, sutra će biti poznato i tko je mandatar nove Vlade.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI