Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Tomislav Karamarko (Foto: Tris/H. Pavić)

Karamarko i Petrov u Šibeniku:
Odgovori će se znati u ponedjeljak, slijedi rasplet situacije

Tomislav Karamarko (Foto: Tris/H. Pavić)

Tomislav Karamarko i Božo Petrov u Šibeniku (Foto H. Pavić) (4)Na sastanku čelnika Mosta i Domoljubne koalicije u Šibeniku konkretnih dogovora nije bilo. I Božo Petrov i Tomislav Karamarko rekli su samo da ih nakon ovih razgovora očekuju opet – razgovori.

–  Ovih dva sata sastanka je bilo konstruktivno, a mi ćemo čekati ponedjeljak, dakle onaj rok koji smo mi i dali na sastanku u Esplanadi. Pričekat ćemo i vidjeti što će odlučiti jedna i druga strana. Ono što bih volio poručiti svim onim strankama koje su do sada odbile, je da još jednom razmisle sa svojim partnerima, jer mislim da naša ideja, koliko god nekima izgledala naivna, da je ona zapravo u ovom trenutku rješenje kojim se može pomoći gospodarska situacija u Republici Hrvatskoj – rekao je Petrov.

Na pitanje što će se dogoditi ako lijeva strana ostane pri odbijenici, Petrov je rekao da su sve opcije uvijek otvoreme. –  Mi smo i u hotelu Esplanadi rekli kako će ići tijek razgovora . Dakle mi pozivamo i jednu i drugu stranu da prihvate naš prijedlog, a ukoliko u ponedjeljak dobijemo prihvaćanje samo od jedne starane, koja god ona bila, mi ćemo nastaviti raditi s tom stranom koja je prihvatila, očekujući  da će i druga strana prihvatiti tripartitnu vlast – rekao je čelnik Mosta.Tomislav Karamarko i Božo Petrov u Šibeniku (Foto H. Pavić) (6)

Odgovarajući na pitanje o opciji koalicije samo s jednom stranom odgovorio je neodređeno.  –Ne.  Samo suradnja s jednom opcijom koja koja prihvati uvjete. Mi smo jasno rekli u Esplanadi, naš je uvjet nestranački kandidat za premijera i reformska vlada. To je onaj prvi uvjet s kojim smo krenuli i s kojim ćemo ostati. Mi očekujemo jasan odgovor u ponedjeljak.  Ja mogu samo reći da je sad bila konstruktivna rasprava. Postoje odrđene dvojbe, naravno. Te koalicije imaju svoje organizacijske odbore na kojima i one moraju raspraviti određene stvari. Mislim da smo dali realan rok i da neće biti odugovlačenja – rekao je Petrov.

Nije još mnogo vremena ostalo

Potez predsjednice koja je pozvala samo HDZ i SDP na konzultacije nije dublje komentirao jer nije s inicijativom dovoljno upoznat. – Iskreno, ne znam u ovom trenutku na koji ih je način pozvala.  Je li ona pozvala koalicije ili samo najveće stranke? Bez obzira na to smatram da je pozitivan pomak ukoliko su pozvane jedna i druga strana u isto vrijeme, jer mi također smatramo da treba postojati politički dijalog i to jedan od glavnih razloga zbog kojeg smo se trudili napraviti onaj sastanak u hotelu Esplanadi. Mi smo zadovoljni sa svakim novim sastankom koji može voditi prema rješenju. Mi ne možemo reći u ovom trenutku da će ili jedna ili druga strana prihvatiti. Mi možemo odgovor očekivati u ponedjeljak. Nije još mnogo vremena ostalo – kaže Petrov.

Sastan u sjedištu HDZ-a u Šibeniku (Foto ŠibenikIn)

Sastanak u sjedištu HDZ-a u Šibeniku (Foto ŠibenikIn)

Na pitanje zašto je čelništvo Mosta na sastanku s HDZ-om u Šibeniku, a ne u Zagrebu sa SDP-om,  Petrov je rekao da da ta činjenica nema nikakvog značenja. – Eto. Nemam mogućnost bilokacije. Radi se tek o tomeda je ovaj razgovor  dogovoren ranije. Pola sata ili sat poslije sam razgovarao s Milanovićem i dogovoren je i ovaj drugi susret. Dakle, ako je jedan susret u dva popodne u Šibeniku, a slijedeći je u tri u Zagrebu, ne mogu stići na oba., Nema tu nikakve poruke i ne vidim razloga zbog čega ljudi koji su u ovom trenutku u Smičliklasovoj 19 ne mogu predstavljati Most,  odnosno koaliciju Hrvatska raste – rekao je Petrov.

Karamarko je zaključio da u razgovorima ima pomaka, ali kao postignuće je u izjavi medijima iznio – jedinstvo Domoljubne koalicije.

– U svakom slučaju pomaka ima, neke smo stvari išli razjašnjavati, kolege su odgovorili na neke naše upite, mi smo izrazili neke svoje svoje dvojbe, skepse, ali mislim da je dobro razgovarati. Ono što je možda bitno iz ovog našeg današnjeg sastanka je da smo mi razgovarali s našim koalicijskim partnerima  i da je Domoljubna koalicija jedinstvena u stavu da ma što god mi odlučili, bit ćemo jedinstveni, za razliku od ove koalicije koju vidimo da se raspada na komadiće – rekao je Tomislav Karamarko nakon sastanka s Mostom.

Tomislav Karamarko (Foto: Tris/H. Pavić)

Tomislav Karamarko (Foto: Tris/H. Pavić)

Nije potvrdio ni demantirao da je HDZ sada bliži ideji o velikoj koaliciji. – Mi sada idemo prema našem Nacionalnom vijeću i Predsjedništvu sa svim ovim izvješćima koja možemo podnijeti s obzirom na ono što smo razgovarali na ovim našim sastancima s kolegama iz Mosta, i sa izvješćima s jučerašnjeg sastanka. Moramo razgovarati s našim ljudima. Ono što kažem,  neće kruna nikom s glave pasti ako razgovara. Moramo razgovarati. Trenutak je razgovora, nekomunikacija je luksuz i u ovom vremenu nemamo pravo na taj luksuz – rekao je predsjednik HDZ-a.

Na upit jesu li razgovarali o mandataru, Karamorko je rekao da nisu. –  Još uvijek nismo razgovarali u tom smislu, razgovarali smo o općoj šemi. Mi inzistiramo na onom  što se zove cjeloviti paket, dakle ponovit ću, stvaranje stabilne većine u Saboru koja će moći odrađivati sve ono što je potrebno odraditi u ovom momentu. – rekao je Karamarko.

On očekuje da će se situacija rasplesti idući tjedan.  – Je tako smo shvatili. Mislim da ide to, hvala Bogu, u tom smjeru i mislim da ćemo drugi tjedan imati neka rješenja – rekao je.

‘Pretrgovački bi bilo spominjati imena’

Upitan za zajednički sastanak s Milanovićem kod predsjednice nije bio siguran što će odgovoriti. – Ne znam, vidjet ću kako je to koncipirano i kako će to izgledati. Naravno da ću ići. Pozvala nas je predsjednica  Republike i jednostavno moramo doći tamo. Mislim da u ovom trenutku predsjednica radi sve da se izađe iz ove situacije, iz krize i moramo joj pomoći naprosto svojim trudom i stavom i sami doprinijeti tomu  – rekao je Karamarko.

Nije uspio dati jasna odgovor ni na pitanje na što je HDZ od zahtjeva Mosta spremni pristati. – Moram proći stranačka tijela, a tu su i naši kolege koalicijski partneri čije mišljenje cijenim.  I oni isto imaju svoje stranke koje moraju donijeti odluke, ali ono što smo mi dogovorili je da ćemo biti jedinstveni što god se dogodilo – rekao je.

Ustvrdio je da se u pregovorima još ne spominju imena. – Ne, ne imena ne, jer mi to u ovom momentu djeluje malo previše trgovački .  Ne želimo to raditi u ovom momentu, bitno je uspostaviti jedan princip, jedan sustav koji će početi stvaranjem saborske većine – rekao je Karamarko.Tomislav Karamarko i Božo Petrov u Šibeniku (Foto H. Pavić) (1)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI